En femtedel af virksomhederne har slet ikke undersøgt mulighederne for efteruddannelse i det offentlige.

Foto: Colourbox
14.03.22 DIB Nyheder

Digital efteruddannelse i det offentlige - her er overblikket

Mange virksomheder undersøger ikke mulighederne for opkvalificering af højtuddannede medarbejdere via offentlige uddannelsestilbud. Dermed går de glip af værdifuld viden, som kan rykke forretningen med syvmileskridt. Her er en fælles kursusoversigt over offentlig efteruddannelse inden for det digitale område.

Over halvdelen af danske virksomheder har brug for, at deres medarbejdere får viden om digital sikkerhed og at de kan bruge digitale værktøjer til at blive mere effektive. Men trods det store behov, har 65 procent af dem ikke sendt en højtuddannet medarbejder på offentlige efteruddannelse.

Det viser en analyserække fra Dansk Industri (DI) , som har skitseret behovet for kompetenceudvikling inden for byggeri og anlæg, it for it-professionelle, økonomi og handel, og teknik, produktion og service.

Analyserne viser, at de fleste virksomheder, der efterspørger kompetencer, ikke er opmærksomme på det udbud, der findes på de offentlige uddannelsesinstitutioner.

Læs også: Video: Robotter har lettet processer med 80 procent hos SBS Friction

Går glip af meget ny viden

En femtedel af virksomhederne har slet ikke undersøgt mulighederne i det offentlige. Blandt virksomheder, der efterspørger kompetenceudvikling inden for byggeri og anlæg, svarer kun 16 pct., at de har undersøgt de offentlige efteruddannelsestilbud grundigt.

Det er til trods for, at hele 65 pct. af virksomhederne, som efterspørger kompetenceudvikling inden for byggeri og anlæg, har behov for at medarbejderne kan bruge digitale værktøjer.

- Det er ærgerligt. Virksomhederne går glip af rigtig meget ny viden, fordi de ikke ved, at den findes. Derfor er vi gået sammen med de danske universiteter om en indsats, der skal styrke forbindelse mellem universiteterne og private virksomheder. I første omgang ved at give virksomhederne et overblik over de muligheder for efteruddannelse, der findes på universiteterne, siger Mikkel Haarder, nyligt tiltrådt chef for kompetencer og viden i DI.

Læs også: Haldor Topsoe støtte til Videnskabsklubben giver intern stolthed

Relevante kurser fordelt på temaer

Indsatsen skal gøre det lettere og mere oplagt for virksomhederne at finde efteruddannelsestilbud på universiteterne inden for it og digitalisering. Det sker i første omgang i form af en kursusoversigt (Opkvalificering af digitale kompetencer - DI (danskindustri.dk). Oversigten viser relevante kurser og uddannelsesmoduler, fordelt på temaer som ”Strategi og ledelse af digital transformation” eller ”Data-analyse”, så virksomhederne kan tage udgangspunkt i det konkrete område, som de ønsker kompetenceudvikling inden for.

- Digitale kompetencer er afgørende, hvis virksomhederne skal forblive konkurrencedygtige, og ambitionen er her at give virksomhederne – både små og store – et langt bedre overblik over de mange muligheder for kompetenceudvikling inden for det digitale, siger Mikkel Haarder.

Læs også: 150 mia euro på vej til Afrika – sådan får du del i dem

Behov dækkes af private

Analyserækken viser, at mange virksomheder får deres behov er dækket af private kurser eller uddannelser, og at virksomhederne er i tvivl om, hvorvidt de offentlige efter- og videreuddannelser dækker deres behov. Virksomhederne mangler grundlæggende kendskab til de offentlige tilbud.

- Der er heldigvis god tradition for at efteruddanne højtuddannede medarbejdere gennem alt fra sidemandsoplæring til tilbud fra private udbydere af efteruddannelse. Men når det gælder brugen af de forskningsbaserede efteruddannelsesmuligheder på universiteterne, halter virksomhederne altså bagefter, og det skal vi gøre bedre, siger Mikkel Haarder.

Her kan du finde kursusoversigt: Opkvalificering af digitale kompetencer

Vil du høre mere om efteruddannelse gennem det offentlige, kan du kontakte chefkonsulent Mette Nielsen. Mail: meni@di.dk Tlf: 33773869

Nibras Aziz

Nibras Aziz

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3146
  • Mobil +45 5363 5337
  • E-mail niaz@di.dk

Relateret indhold