FLSmidth har med sin MissionZero-strategi planer om at eliminere CO2-udledning i 2030 i mine- og cement produktion. Dette arbejde giver også muligheder i en grøn omstilling i Sydafrika.

Foto: FLSmidth
09.05.22 DIB Nyheder

FLSmidth og DI i sydafrikansk samarbejde om bæredygtig cement

DI har indgået aftale med Danida, der baner vej for grøn omstilling i Sydafrika. FLSmidth bidrager med sine erfaringer. Virksomheden ser stort potentiale i parløb med DI.

Sydafrika er begunstiget med store kalkstensreserver, der gør det muligt at have en stor cementproduktion, der direkte beskæftiger 7.000 mennesker.

Men naturrigdommene er også en udfordring for klimaet og Syd­afrikas ambitioner om at have elimineret nettoudledningen af drivhusgasser i 2050. Cementproduktion bidrager nemlig til omkring 8 procent af de globale CO2-udslip. Tre gange så meget som al flytrafik.

En grøn omstilling af sektoren er afgørende for at nå landets klimamål. Men hvordan gør man det på en måde, så virksomhederne fortsat kan konkurrere?

Den udfordring har FLSmidth et godt bud på.

I 2019 annoncerede mine- og cementgiganten MissionZero – en strategi med konkrete planer for helt at kunne eliminere CO2-udledning i 2030 i mine- og cement produktion, fortæller Robert Shenk, vicepræsident og Head of Green Cement Solutions i FLSmidth:

– Vi har allerede en lang række varer på hylderne, men er også i fuld gang med at udvikle konkrete, nye metoder til at sænke cements og betons CO2-aftryk. For eksempel har vi netop indledt et samarbejde i Indonesien, hvor vi sammen med vores kunde og med opbakning fra lokale myndigheder, skal sikre, at energien til produktionen kommer fra alternative kilder.

Robert Shenk fortæller videre, at virksomheden i Frankrig har demonstreret, hvordan man kan erstatte en stor del af den ressourceintensive kalcinering af kalksten, grundelementet i cement, med mere klimavenligt ler.

Og endelig, har virksomhedenindgået samarbejder med blandt andre engelske Carbon8 Systems, der allerede i dag tilbyder kunderne en delvis CO2 indfangning, og amerikanske Chart Industries der på længere sigt vil gøre det muligt for kunderne at indfange mere end 90 procent af deres CO2-emissioner.

Læs også: Ny Danida-aftale giver muligheder for dansk erhvervsliv

FLSmidth ser stort potentiale i nyt partnerskab

Derfor ser FLSmidth også mange muligheder i det samarbejde, som virksomheden nu indleder med DI i Sydafrika.

Ved årsskiftet indgik DI en ny strategisk partnerskabsaftale med Danida, som giver DI mulighed for at fortsætte sit engagement i lavindkomst- og udviklingslande i hele verden. I Sydafrika vil indsatsen særligt dreje sig om at gennemføre en grøn omstilling af produktionsvirksomhederne.

Arbejdet foregår i tæt samarbejde med lokale erhvervsorganisationer og myndigheder. Og så har DI inviteret FLSmidth med ind i maskinrummet. Virksomheden bidrager med teknisk assistance, både i forhold til hvad der i dag er af bæredygtige løsninger inden for cement, og hvordan rammerne skal være for bedst at kunne understøtte dem.

– Vi ser store potentialer i det her samarbejde. Det er selvfølgelig en mulighed for at gøre opmærksom på os selv og vores grønne løsninger. Men nok så vigtigt får vi gennem DI adgang til at påvirke lokale myndigheder og beslutningstagere til at forbedre rammevilkårene, så der kan sættes skub i de grønne investeringer, siger Robert Shenk og fortsætter:

– Den grønne omstilling vil ikke komme hurtigt nok af sig selv. Byggesektoren skal have stærkere incitamenter til at vælge bæredygtige løsninger – særligt gennem grønne offentlige indkøb. Endelig har vi brug for at få tilpasset standarderne for cement, så der kan bruges flere bæredygtige materialer i cementblandingen.

DI: Samarbejder har stor værdi 

Viceadm. direktør Thomas Bustrup er meget glad for, at FLSmidth bidrager til projektet i Sydafrika.

– Det er klart, at når vi etablerer sådanne udviklingssamarbejder, så er det afgørende for os, at vi skaber værdi for Sydafrika og vores lokale søsterorganisation. Men når det er sagt, så er jeg rigtig glad for, at vi kan oprette et projekt, der giver mening, både lokalt og for FLS. Danske virksomheder har rigtig mange fantastiske, grønne løsninger på konkrete problemer, så når vi som her kan bringe de konkrete løsninger i spil, skaber vi en vaskeægte win-win situation.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Chef for Global udvikling og bæredygtighed

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold