Aviaja Riemann-Andersen (i midten), stifter af Agrain og medlem af DI’s klimaudvalg, stillede kritiske spørgsmål til DI’s klimapolitiske chef Anne Højer Simonsen (til højre) til debat med iværksættermedlemmer i DI under overskriften: ”Kaffe og klimapolitik”. Sine Linderstrøm, temaleder for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik takkede for spørgsmålene med vin.

Foto: Katrine Haahr Riisberg
09.03.22 DIB Nyheder

Iværksættere i DI diskuterer grøn omstilling

Dagens iværksættere kan være morgendagens store produktionsvirksomheder. Derfor er det afgørende for DI at være i skarp dialog med iværksættermedlemmer på klimadagsordenen. Der skal fuld skrald på, siger Aviaja Riemann-Andersen, stifter af Agrain og medlem af DI’s klimaudvalg.

- Krig i Europa, i Ukraine, gør behovet for grøn omstilling endnu større, for at sikre en uafhængig energiforsyning og det haster med at afklare også rammerne for en grøn skattereform, så virksomhederne ved hvad der gælder, også på sigt.

Sådan sagde DI’s klimapolitiske chef Anne Højer Simonsen mandag den 7. marts til debat med iværksættermedlemmer i DI under overskriften: ”Kaffe og klimapolitik”.

- Vi ved ikke, hvem og hvor mange af DI’s iværksættermedlemmer, der bliver fremtidens produktionsvirksomheder og globale spillere. Men der er ingen tvivl om, at iværksættere udvikler mange af morgendagens løsninger. Men iværksættere kan ikke løse det hele, og i DI arbejder vi for, at Danmark går forrest på hele paletten. Vi skal investere massivt i den grønne omstilling, og vi skal sørge for, at vi ikke eksporter vores CO2-udledning til andre lande, sagde Anne Højer Simonsen i sit oplæg.

Læs også: Grøn strøm gør danske virksomheders elregninger lavere

Bidrag til grøn fremstilling eller regning og belastning til udlandet?

Hun fremlagde dertil en række fakta om mulighederne for at nå i mål med målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Blandt andet baseret på den nyligt udgivne rapport fra ekspertgruppen for grøn skattereform og den årlige statusrapport fra Klimarådet.

- Begge rapporter påpeger rigtig fornuftigt, at vi ikke skal eksportere vores klimaudledning. Det betyder ganske enkelt, at produkter som f.eks. beton og stål som vi skal bruge i Danmark - også til at skabe den grønne omstilling -  der står vi med et valg: skal vi bidrage til at udvikle grønne fremstillingsmetoder for dem? Eller skal vi placere regningen for udviklingen eller den medfølgende CO2-belastning på andre landes skuldre, sagde klimachefen.

Det er baggrunden for, at DI anbefaler en klimaafgift, som ikke lukker de største CO2-udledere, før de har fået en fair chance for at omstille til grøn produktion.

- Fem virksomheder står for 44 procent af produktionsdanmarks CO2-udledning. Deres produktion er helt nødvendig for fremtiden, og hvis ikke produktionen sker i Danmark, vil den blive produceret andre steder. De og mange, mange andre virksomheder er meget opmærksomme på deres klimapåvirkning og investerer massivt i omstillingen. Så med de rette rammer er jeg faktisk ikke bekymret for, at de nok skal nå i mål med betydelig CO2-reduktion sagde Anne Højer Simonsen.

Læs også: FLS boss: Nul CO2 udledning i 2030

Grønne udbud og fit for 55

En CO2-afgift er ifølge klimachefen et af flere redskaber, der skal i brug for at sikre den grønne omstilling hos virksomheder og i samfundet generelt.

- F.eks. er det jo helt vanvittigt, at der ikke i offentlige udbud er stærkere grønne krav. Der skal laves incitamenter, der får naturgasbrugere over på fjernvarme, gerne hurtigt, og hvor det er muligt og enkelt. Og en lang række andre tiltag, herunder for energieffektivisering i erhvervslivet og udbygning med VE. Noget af det er politiske beslutninger, som i princippet kunne være taget de sidste femten år, sagde klimachefen.

Hun påpeger, at der er håb forude i EU's plan ”fit for 55”, der indebærer krav, der i højere grad vil sikre, at offentlige investeringer i mange lande bidrager til omstillingen.

- Det kan lyde tungt og bureaukratisk, men det er noget af det, der skal til. Den grønne omstilling koster noget, og der er mange, der skal betale for at få det til at ske. Det er en kæmpe opgave med mange interesser på spil. Men det er også en bunden opgave, som skal løses klogt, sagde Anne Højer Simonsen.

Læs også: Energitung sværindustri: ”vi er ægte grøn omstilling”

Kritisk interviewer

Efter klimachefens oplæg var Aviaja Riemann-Andersen, stifter af Agrain og medlem af DI’s klimaudvalg, sat i opdrag at stille hende kritiske spørgsmål i forhold til DI’s indsats for at tale om iværksætternes rolle i klimaomstillingen. Hun oplever i mange sammenhænge at skulle svare på, hvorfor hendes virksomhed kan være medlem af DI, når organisationen forsvarer de største klimaudlederes interesser ved at tale mod en høj CO2-afgift uden fradrag for den kvotepris, udlederne allerede betaler.

- Hvis vi ikke løser klimakrisen, kan det hele jo nærmest være lige meget. Som menneske og mor ligger det mig meget på sinde, at vi løser klimakrisen. Vi ved, at en høj afgift vil sætte stopper for meget udledning, så hvorfor taler DI ikke for det, spurgte hun.

- Det er fordi, det vil være som at bruge en hammer til at banke alle skruer i. Vi skal bruge mange forskellige redskaber. I de kommende år skal vi investere massivt i vedvarende energi. Til det formål skal der bruges meget store mængder beton og stål til energiøer f.eks., og hvis vi har lukket muligheden for at købe det fra danske aktører ved at give dem så store omkostninger, at de ikke kan producere i Danmark, har vi eksporteret problemet i stedet for at løse det selv, svarede  Anne Højer Simonsen.

Aviaja Riemann-Andersen så også gerne, at DI blev bedre til at kommunikere proaktivt om, hvad der skal til for at bremse klimaforandringerne.

- Som virksomheder lukker vi ikke bare, hvis vi får udfordringer. Vi finder løsninger. Derfor skal der fuld skrald på. Som nyt medlem i DI’s klimaudvalg er jeg helt forbløffet over, hvor alvorligt omstillingen tages. Både blandt de store udledere og mange øvrige virksomheder. Den indsats skal selvfølgelig være helt tydelig fra DI’s side, siger Aviaja Riemann-Andersen.

Læs også: Gennemgribende grøn skatteomlægning i vente

Sæt unge iværksættere sammen med erfarne seniorer

Hun så desuden gerne, at DI gjorde mere for at gennemtrawle iværksættermiljøet og sætte dem sammen med erfarne virksomhedsledere.

- Jeg oplever, at der er meget fokus på blandt andet tech-iværksættere. Men der er i høj grad også brug for nytænkning i industriproduktionen. Jeg er sikker på, at jeg selv kunne have lært meget af at få hjælp af de erfarne ved opstarten af min virksomhed. Det er mit håb og min opfordring, at iværksætterne – og dem der kan blive iværksættere - i højere grad sættes i kontakt med dem, der har brugt mange år på at skabe succesfulde virksomheder, og der har DI en meget vigtigt rolle som formidler og facilitator, siger Aviaja Riemann-Andersen.

Hun bakkes op af den erfarne iværksætter Claus Støvlbæk Clausen, der er på vej med en relancering af den danske Nimbus-motorcykel i el-udgave og også deltog i ”Kaffe og klimapolitik”.

- Men jeg synes virkelig, at DI gør det godt også for iværksætterne. Arrangementet i dag har været super. Meget oplysende og indsigtsfuldt. Klimadebatten er ekstremt kompliceret, men jeg går herfra med værdifuld viden om både udfordringer og mulige løsninger, siger Claus Støvlbæk Clausen.

Læs også: Niras rådgivning lokker iværksættere til Allerød

Fakta

1 års gratis medlemsskab til iværksættere

DI baner vejen for, at flere iværksættere vinder. Det gør vi både gennem vores iværksætterpolitik, der har fokus på nemmere opstart og et bedre fundament for hurtig vækst. Og det gør vi med individuel rådgivning, vejledning og netværksmuligheder for vores iværksættermedlemmer. Iværksættere kan få det første års medlemskab af DI gratis.

Kontakt Sine Linderstrøm

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold