Seniorkonsulent i Devoteam Sif Neldeborg er en af 15 unge rådgivere, der fremover skal inspirere rådgiverbranchen med de nyeste grønne tanker.

28.03.22 DIB Nyheder

Manglende digitalisering giver grøn gæld

Mangelfuld digitalisering giver både store og små virksomheder en voksende grøn gæld, der risikerer at koste dem livet, skriver seniorkonsulent i Devoteam Sif Neldeborg i et debatindlæg.

Seniorkonsulent i Devoteam Sif Neldeborg er en af 15 unge rådgivere, der fremover skal inspirere rådgiverbranchen med de nyeste grønne tanker.

I Devoteam har vi netop gennemført en digital undersøgelse af nordiske organisationers modenhed inden for bæredygtighed og en række interviews med danske og nordiske organisationer, som dækker et bredt felt af både store og små virksomheder, offentlige myndigheder, velgørende foreninger, iværksættere og interesseforeninger.

Det fortæller vi mere om den 25. april til DI-eventet Launch: How do the Nordics take action on Sustainability?

Undersøgelsen viser blandt andet, at der trods fremskridt i antallet af organisationer, der arbejder målrettet med bæredygtig omstilling af egen organisation, stadig er ting, som de fleste ikke lykkes med. Den helt store udfordring er at skaffe sig nok relevant viden om egen forretnings bæredygtighedstilstand og omsætte det til positive tal på bunden.

Læs også: 12.500 virksomheder får hjælp til at øge klimaindsatsen

Ingen dokumentation uden data

Har organisationen ikke digital indsigt i egen forretning, starter bæredygtighedsrejsen med en grøn gæld, der skal afvikles, før organisationen kan komme i gang med den faktiske grønne omstilling og initiativer, der reducerer deres klimaaftryk. Du kan ikke dokumentere fremdrift, hvis du ikke kender dit udgangspunkt.

En grøn gæld skal forstås som resultatet af en digitaliseringsregning, der ikke er blevet betalt, og som skal betales, før du kan komme i gang med den faktiske forbedring af organisationens klimaaftryk.

Helt konkret er det mindre ressourcekrævende at indsamle og udregne relevante bæredygtighedsnøgletal, hvis organisationens har teknologiunderstøttet overblik over processer, udgifter og indtægtskilder og kunders adfærd og behov.

Det er også uvurderlig viden til at lykkes med den bæredygtige business case, som skal sikre finansiering af den grønne omstilling og bæredygtighedstiltag på lang sigt.

Norden løber forrest på grund af digitaliseringen

I Devoteam ser vi en sammenhæng mellem digital modenhed og hvor bæredygtighedsparat en organisation er. Det er ikke tilfældigt, at nogle af verdens mest digitaliserede samfund også ’opdrager’ de mest ambitiøse virksomheder inden for grøn og bæredygtig omstilling.

Danmark, Sverige og Finland ligger i top 3 i EU's opgørelse af digital økonomi og samfund (Digital Economy and Society index (DESI), 2021, Europakommissionen). Af samme årsag ser vi også i undersøgelsen, at nordiske og danske virksomheder løber forrest i jagten på gevinsterne i den grønne omstilling, fordi der er en høj grad af digitalisering.

Desværre veksler de nordiske virksomheder ikke deres digitalisering til grønne gevinster i høj nok grad, selvom de gør det godt. Det er stadig for få, som kan dokumentere, at bæredygtighed giver bedre tal på bundlinjen, ifølge vores undersøgelse.

Læs også: Iværksættere i DI diskuterer grøn omstilling

Manglende digitalisering giver grøn gæld

Det skyldes blandt andet, at digitaliseringen i mange virksomheder stadig ikke er gennemført i flere af de centrale afdelinger i organisationen, f.eks. i regnskabsafdelingen.

Derfor gør det også ondt, når virksomheder skal rapportere på bæredygtighedsnøgletal som ESG (Environmental, Social, Governance), DEI (Diversity Equity Inclusion, CSR (Corporate Social Responsibility) og EX (Employee eXperience).

De danske virksomheder og organisationer, der ikke er data-drevne i deres indkøbsafdeling, topledelse, drift, kundeservice mm. står altså med en gæld, der skal betales, før de kan leve op til bæredygtighedsdokumentation og andre forpligtelser som investorer, politikerne, kunder og medarbejdere i disse år stiller voksende krav til.

Gælden vokser stadig i mange mindre og mellemstore danske virksomheder, der ikke i tilstrækkelig grad har investeret i ny teknologi og opkvalificering af medarbejdere til at betjene digitale services.

Mit bedste råd til disse virksomheder er at få omlagt digitaliseringsgælden til en bæredygtighedsinvestering, mens det stadig er til at overskue. Når først de står i en budrunde, hvor kunden kræver bæredygtighedsrapportering, er det for sent.

Læs mere om rådgiverbranchens unge advisory board: Unge skal inspirere rådgiverbranchen - DI Rådgiverne (danskindustri.dk)

 

Fakta

Velkommen til DI Debat

Med DI Debat ønsker vi at give vores medlemmer plads til selv at komme til orde med synspunkter om temaer med betydning for jeres virksomhed.

Debatindlæg kan blive bragt her eller i magasinet DI Business. Vi forbeholder os retten til at udvælge og beskære indlæg i forhold til pladshensyn og relevans.

Du kan sende dit indlæg til redaktør Uffe Hansen ufha@di.dk. Og ringe for yderligere info på: 33773888

Synspunkter på DI Debat er ikke nødvendigvis udtryk for DI’s holdning.

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Maria Nielsen

Maria Nielsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3152
  • Mobil +45 2096 4044
  • E-mail mnie@di.dk

Relateret indhold