Iværksættere fra Niras Green Tech Hub sætter ord på forholdene i hubben sammen med leder af hubben Sophie Bech.

Video: Katrine Friborg Heitmann
01.03.22 DIB Nyheder

Niras rådgivning lokker iværksættere til Allerød

Efter et halvt år er mere end halvdelen af pladserne i Niras Green Tech Hub fyldt med iværksættere, der især er glade for gratis sparring med rådgiverne i Niras. Access to market-program baseret på brancheudfordringer skal lokke flere til – tilmelding senest 7. marts.

Vertikalt landbrug, cirkulær landskabsarkitektur, væske til binding af asbeststøv, rådgivning om økonomiske effekter af bæredygtighedstiltag og meget mere i en skøn blandet landhandel. Det kan man finde blandt iværksætterbeboerne i Niras 5000 kvadratmeter store nye ”iværksætterhjem og innovationsplatform Green Tech Hub.

Hubben har nu eksisteret siden september 2021, og godt halvdelen af pladserne er ved at være optaget af primært erfarne iværksættere.

- Det går godt, synes vi. Men der er plads til flere, og det er blandt grundene til, at vi har lanceret et ”access to market” initiativ, hvor iværksættere inden den 7. marts kan indsende deres forslag til løsninger på bæredygtig udvikling indenfor fødevarer, byggeri og data. De iværksættere, der lever op til betingelserne får så plads i huset, 15 timers gratis rådgivning, deltagelse af potentielle kunder og en række andre hjælpetiltag, siger Sophie Bech der er leder af Niras Green Tech Hub.

Læs også: Nyt projekt: Sådan bliver dit affald til nye råvarer

Adgang til rådgivning hitter

Netop rådgivningen fra eksperterne i Niras er da også noget af det, der bliver fremhævet som et særligt gode af de iværksættere, der er på plads i hubben.

- jeg har endnu ikke haft et møde med en rådgiver, hvor jeg ikke er gået meget klogere derfra og har fået konkret hjælp til at komme videre. Blandt andet i forhold til at komme med i de udbud, hvor vores produkt kan bruges, siger Jesper Haunstoft, stifter og medejer af Fiberbinder.

Han har udviklet et produkt, der kan binde asbeststøv, der fx ligger i revner, der ikke kan rengøres i, hvis man fx har fjernet et eternittag med asbest. Det binder 96 procent af partiklerne og beskytter dermed de håndværkere, der måske skal ind og renovere, efter at nedrivningen er sket.

- Vi er i gang med at søge patent på det, og da der er så meget fokus på de gamle eternittage med asbest, gælder det for os om at rykke hurtigt, før der måske kommer konkurrerende produkter på markedet. Jeg flyttede ind huset i januar, og jeg er virkelig glad for samarbejdet med Niras og at befinde mig i et kontormiljø med andre iværksættere med helt andre produkter men alligevel med mange af de samme udfordringer, som jeg også har, siger Jesper Haunstoft, der håber på at få globalt salg med produktet.

Læs også: 150 mia euro på vej til Afrika – sådan får du del i dem

Cirkulær landskabsarkitektur

Også den nystartede virksomhed ORCA, der tilbyder cirkulær landskabsarkitektur, hvor der eksempelvis anlægges med recirkulerede materialer eller med nye materialer, der opsættes på en måde, så materialerne kan pilles ned igen og genanvendes, er glad for det nære samspil med rådgiverne i Niras. Derudover har virksomheden stor gavn af det netværk, som rådgiverne i Niras har.

- Der går nærmest ikke en dag, hvor jeg ikke spiser frokost med Thomas Kruse Wichmann, der er leder af landskabsarkitekturafdelingen i Niras. Hans kontakter og viden er en stor hjælp, ligesom jeg tror, det er en fordel for ham at kunne samarbejde med os i konkrete projekter, som Niras står for, siger stifter og indehaver Martin Hedevang Andersen.

Det samme gælder for Søren Schou, der har stiftet virksomheden AquaReg, der kortlægger miljøregulering på tværs af lande, for at hjælpe virksomheder med bæredygtige løsninger med at finde ud af, hvor deres løsninger kan skabe mest værdi.

- Det, der gør miljøproblemer ”værd at løse” er næsten altid en form for regulering. Så for green-tech virksomheder er deres marked i høj grad bestemt af, hvor regulering gør deres løsninger relevante. Det hjælper vi dem med at kortlægge. Her er det enormt værdifuldt at kunne trække på nogle af Niras tekniske eksperter, der har dyb indsigt i fx industrielt spildevand eller fordampning fra vandoverflader. På den måde har vi nem adgang til store mængder teknisk ekspertise, selv om vi er en lille virksomhed. Muligheden for at kunne trække på Niras’ folk er derfor en af de vigtigste grunde til, at vi er flyttet ind, siger Søren Schou.

Læs også: NCC Finland bygger MTV-hovedkvarter med kunstig intelligens

Torsdagsmøder skaber værdi

Alle tre er desuden begejstrede for de møder, der holdes hver torsdag, og hvor de mangeartede iværksættere kan give en opdatering på, hvor de er i processen og kan få sparring fra de andre iværksættere i huset. Det kan være i forhold til finansiering, rekruttering, logistik og mange andre udfordringer.

- Jeg er gammel selvstændig maler og har derfor drevet virksomhed i mange år. De erfaringer, jeg har med derfra, prøver jeg selvfølgelig at give videre til dem, der ikke har samme erfaring. Og selv om de andre deltagere er meget forskellige fra mig, kan de også give mig mange gode råd, siger  Jesper Haunstoft, stifter og medejer af Fiberbinder.

På disse møder er hubleder Sophie Bech og community manager Stine Moeslund også med.

- Vi forsøger at hjælpe iværksætterne i deres udvikling så godt vi kan, ved at spørge ind til her-og-nu udfordringer og successer.. Og vi får også tit besøg af medarbejderne fra Niras. Jeg tror, de er ved at finde ud af, at hernede hos mig, der kan det meste lade sig gøre, smiler Sophie Bech

Læs også: Startup bekæmper brystkræft med kunstig intelligens

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sophie Bech, leder af Niras Green Tech Hub, forklarer om deres ”access to market” initiativ, hvor iværksættere inden 7 marts skal indsende deres forslag til løsninger på bæredygtig udvikling indenfor fødevarer, byggeri og data.

Video: Katrine Friborg Heitmann
Maria Nielsen

Maria Nielsen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3152
  • Mobil +45 2096 4044
  • E-mail mnie@di.dk

Relateret indhold