Mange danske virksomheder vil gerne hente internationale specialister til Danmark fra lande uden for EU. Men der kan gå lang tid med at få godkendelser på plads.

21.03.22 DIB Nyheder

Virksomheder med overenskomst får lettere adgang til international arbejdskraft

Overenskomst og medlemskab af arbejdsgiverorganisation baner fremover vej for hurtigere grønt lys til at hente internationale medarbejdere til Danmark.

Virksomheders frustrationer over lange sagsbehandlingstider, når de ansætter international arbejdskraft, kan nu blive mindre.

Efter længere tids pres fra Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening er det nu lykkedes at få Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) til at justere sin praksis, så sagsbehandlingen af opholdsansøgninger til tredjelandsstatsborgere bliver kortere, når virksomhederne ansætter internationale specialister på blandt andet den såkaldte beløbsordning.

Forventningen er, at den smidigere sagsbehandling vil få en positiv indvirkning på de aktuelle sagsbehandlingstider på opholdsgrundlag til glæde for virksomhederne og de internationale medarbejdere, der har valgt at komme til Danmark og arbejde. 

- Fra nu af kommer ansøgningen om opholds- og arbejdstilladelser til at gå mere smidigt igennem, hvis virksomheden har overenskomst og er medlem af en arbejdsgiversorganisation.  Det er et positivt gennembrud, som vil betyde, at en del virksomheder ikke skal vente i uvished i månedsvis, når de hyrer en medarbejder fra lande uden for EU, fortæller vicedirektør i DI, Steen Nielsen.  

Læs mere om SIRI’s praksis her

- Det er uhyre vigtigt for DI og for danske virksomheder, at der er en smidig og gennemskuelig proces for international rekruttering. Steen Nielsen, Vicedirektør

Sagsbehandling har trukket ud

SIRI’s sagsbehandlingstid er skudt i vejret i de seneste år. SIRI har et servicemål om at kunne afgøre sagerne inden for 30 dage, men behandlingen af ansøgninger på eksempelvis beløbsordningen nærmest er  tredoblet til 125 dage i gennemsnit i 2021 fra 44 dage i 2019 mens puklen på verserende sager blev fordoblet til 814.

- Det er uhyre vigtigt for DI og for danske virksomheder, at der er en smidig og gennemskuelig proces for international rekruttering. Vi hører fra mange medlemmer, at de ofte har været efterladt i uvished om sagsforløbet, og derfor har haft svære overvejelser om det overhovedet var muligt at få de medarbejdere til Danmark, som de havde ansat, siger Steen Nielsen

DI forventer også, at virksomheder uden overenskomst vil få en chance for en mere smidig sagsbehandling, fordi SIRI nu får frigjort ressourcer til at tage sig hurtigere af deres ansøgninger.

Læs også: Iværksætter kæmpede i måneder for at ansætte international specialist

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Kjærsgaard Høfler

Søren Kjærsgaard Høfler

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4520
  • Mobil +45 2614 0298
  • E-mail skjh@di.dk

Relateret indhold