Industriens Hus er iklædt Ukraines flag  i sympati med landet, der er under invasion af Rusland.

Foto: Uffe Hansen
28.02.22 DIB Nyheder

Ruslands afskyelige overgreb kalder på voldsomt modtryk

Alt, hvad vi troede, vi kendte, er på spil i den humanitære katastrofe, der udspiller sig kun to timers flyrejse fra Danmark. Derfor står DI også bag de historisk omfattende internationale sanktioner, som nu rammer Rusland. Imens står DI til rådighed med råd, vejledning og samarbejde for virksomheder og myndigheder, oplyser adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Skal der findes et lille lys i det mørke, der har lagt sig over hele verden som følge af den russiske invasion af Ukraine, skal det findes i, at det europæiske og transatlantiske samarbejde nu fremstår væsentligt mere handlekraftigt, end vi havde turdet drømme om. Det mener adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri (DI).

- Putins overgreb på Ukraine har fået os til at rykke sammen i bussen internationalt, og vi viser nu, hvor stærke vi er, når vi i fællesskab går sammen og sætter en streg i sandet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han finder det helt ubegribelig smertefuldt at være vidne til Ruslands på alle måder grænseoverskridende overgreb.  

- Det kalder på et voldsomt modtryk, for det er fundamentale forhold, der er på spil. Det er så voldsom en global begivenhed, at det er vanskeligt at overskue konsekvenserne af den. Både som menneske og som erhvervsleder er det svært at begribe, at vi med Vladimir Putin har at gøre med en kynisk leder, der er villig til at sætte verdensordenen på spil ved at invadere en selvstændig stat, der siden landet i 1991 fik statsuafhængighed har kæmpet for at skabe et frit og selvstændigt samfund i tæt internationalt samarbejde, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Hjælp Ukraine: Sådan kan din virksomhed gøre en forskel

Helhjertet opbakning til sanktioner

Han oplever, at et samlet dansk erhvervsliv ser "med stor afsky på den iscenesættelse", som den russiske præsident lægger til grund for invasionen.

- Heldigvis ser vi også tapre ukrainere, der på alle måder kæmper for deres fædreland. Det er umuligt ikke at blive berørt. Både på et personligt og samfundsmæssigt plan. Ukrainernes modstand mod overmagten og deres fightervilje er formidabel, siger Lars Sandahl Sørensen.

Derfor bakker DI også helhjertet op om de markante internationale sanktioner mod den russiske aggression.

- Vi ved godt, at sanktionerne kommer med en høj pris, vi endnu ikke kender hele omfanget af. Men det er en pris, vi desværre må finde løsninger til at betale. Den frihed, tillid og tryghed, som vi har været vant til, og som er så vigtig både for os som borgere og som virksomheder, kan vi ikke tage for givet. Det er det, der er på spil her. Jeg ved, at alle virksomheder – ligesom vi selv i DI - leder med lys og lygte efter greb, der kan forbedre den ulykkelige situation, siger direktøren.

Læs også: Brug DI: Info, kontaktpersoner og webinar om Ukraine-krise

Bekæmp despoten - ikke russerne

Samtidig er situation så ny og overrumplende, at den kan være svær at begribe.

- Vi har vænnet os til et liv i fred og tryghed, og danske virksomheder har investeret milliardbeløb i Rusland i den naturlige tro på, at fred og samhandel lå i kortene. Det har været det rigtige at gøre, for vi fremmer fred og frihed ved samarbejde og samhandel. EU blev i sin tid skabt for at undgå ufred og stridigheder, og vi har en fælles global interesse i åbne grænser for mennesker og varer, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han påpeger, at Rusland for fjorten dage siden var en vigtig samhandelspartner for Danmark. Og det ønsker vi, at det skal kunne være igen.

- Det er præsident Putins fremfærd, vi skal bekæmpe. Ikke den russiske befolkning. Borgere og virksomheder fra Rusland til Taiwan, Argentina, Danmark og Ukraine har fundamentalt fælles behov og ønske om fred og fremgang. Det er internationalt samarbejde og samhandel det bedste bud på, siger Lars Sandahls Sørensen.

Læs også: DI om sanktioner mod Rusland: Sammen står vi stærkest

Klar med rådgivning

Derfor koncentrerer DI sig i disse dage også om at give virksomheder den hjælp, rådgivning og vejledning, de kan have behov for, når de skal navigere i farvand med sanktioner, cyberangreb, medarbejdersikkerhed og andre forhold, der gør det vanskeligere at drive virksomhed.

- Derudover er vi i jævnlig kontakt med både myndigheder og internationale samarbejdspartnere. Vi taler time for time med den ukrainske ambassade og vores søsterorganisation i Ukraine. Og vi taler med danske myndigheder om, hvordan vi sikrer danske forsyninger, så vi bedst muligt undgår mangelsituationer som følge af krigen og sanktionerne, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han henviser i den forbindelse til det samarbejde, der har hjulpet Danmark godt gennem coronakrisen.

- Vi har i de sidste par år vist, at vi i Danmark er gode til at tilpasse os under uforudsigelige forandringer. Virksomheder har taget ansvar og står lige nu overfor nye udfordringer, hvor de ikke alene skal forholde sig til råvare- og komponentmangel, grøn og digital omstilling og mangel på arbejdskraft. Nu skal de også forholde sig til en ukrainsk krise med verdensomspændende følger. Men det er situationer, som Danmark og danske virksomheder står bedre rustet til at tilpasse sig, end så mange andre. Derfor er det mit håb, at vi  også kommer styrket ud af denne krise. Og at frihed, samarbejde og demokrati også på globalt plan kommer ud som vindere, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI: Prioritér it-sikkerhed nu

Forandringer minut til minut

Han har desuden oplevet, at coronakrisen og den grønne omstilling har været fødselshjælpere på en historisk vilje blandt virksomheder til at dele erfaringer og hjælpe hinanden.

- Det kan og skal DI være platformen til at styrke og videreudvikle. Også denne krise kommer vi bedst igennem med tillid og samarbejde, som vi kan hjælpe med at facilitere. Virksomhederne har hånden på kogepladen, og skal finde veje gennem denne situation. Når de hjælper hinanden, behøver vi ikke alle sammen begå de samme fejltagelser. Det skal vi dyrke også i denne krise, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han oplever, at virksomheder har et stærkt ønske om at gøre en positiv forskel både regionalt og globalt.

- Derfor følger vi også begivenhederne tæt. Hver dag og hvert minut sker der vigtige forandringer, som vi følger tæt og hjælper virksomhederne med at navigere i.

Læs også: DI guider dig gennem Rusland sanktioner

Konsekvenserne følger med

Han nævner som eksempel, at den tyske kansler Olof Scholz har meldt ud, at landet er klar til at lukke for gasledningen Nordstream 2. Det har store konsekvenser, men Scholz har samtidig en plan klar, der indebærer massive investeringer i blandt udvidelse af grøn energiproduktion og nye havne.   

- Det er en beslutning og en udmelding, jeg har sindssygt stor respekt for. Den er både handlekraftig og indebærer også, at Tyskland tager konsekvenserne af den. Det har historisk betydning. De kommende uger og måneder vil kunne redefinere den måde, den vestlige verden hænger sammen. Vi skal som nation være klar til at navigere i et forandret landskab og gribe mulighederne for at skabe forbedringer på bagkanten af den nuværende tragedie, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Katrine Ruby Bødiker

Katrine Ruby Bødiker

Chef for Ledelsessekretariatet

  • Direkte +45 3377 3737
  • Mobil +45 6131 0424
  • E-mail karb@di.dk

Relateret indhold