10.03.22 DIB Nyheder

Ruslands invasion af Ukraine vil sende inflationen på himmelflugt

De samlede forbrugerpriser steg i februar med 4,8 procent i forhold til året før. Det er den højeste inflation siden december 1989.

- Inflationen tager til i styrke, og med Ruslands invasion af Ukraine vil det sende inflationen yderligere på himmelflugt, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Mange har allerede bemærket, at priserne på gas og benzin er skudt kraftigt i vejret. Men vi har også set voldsomme prisstigninger på rigtig mange andre råvarer over de seneste uger.

Rusland er blandt verdens absolut største producenter af blandt andet korn, træ, stål, olie og gas. Fødevarer, energi og møbler vil være nogle af de produkter, hvor danskerne bliver ramt af stigende priser.

- Bider de høje priser på råvarer sig fast, så kan inflationen i løbet af foråret komme op over seks procent. Det vil være den højeste inflation siden 1984, siger Allan Sørensen.

- Gas, olie og flere andre råvarer kom lidt ned i pris i går, men der skal yderligere kraftige fald til, hvis vi skal undgå, at inflationen går kraftigt i vejret.

- Prisstigningerne er forhåbentlig engangseffekter, og det vil sende inflationen hurtigt ned, når effekter glider ud igen, forklarer cheføkonomen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold