Det er blot lidt mere end en måned side, at vi kiggede på en økonomi i buldrende fremgang. Nu er situationen en helt anden og med den skrækkelige udvikling i Ukraine, er det svært at vide, hvor vi ender, siger Morten Granzau Nielsen.

Foto: DI
16.03.22 DIB Nyheder

Ruslands krig kan koste Danmark 66 milliarder kroner

Dansk økonomi risikerer at tabe et stort milliardbeløb i vækst som følge af Ruslands invasion af Ukraine, viser nye DI-beregninger. Regningen størrelse afhænger i høj grad af sanktionernes omfang og længde.

Ruslands invasion af Ukraine kan få alvorlige konsekvenser for dansk økonomi. Det fremgår af nye beregninger fra Dansk Industri (DI), der opstiller tre scenarier for den økonomiske betydning af krigen for Danmark frem til udgangen af 2023 på baggrund af Oxford Economics model for verdensøkonomien. 

I det pessimistiske scenarie vil dansk økonomi miste vækst for 66 milliarder kroner frem til udgangen af 2023. Det mest pessimistiske scenarie bliver en realitet, hvis al samhandel med Rusland stopper, inklusiv energi.

I skrivende stund er der spændt ben for store dele af samhandlen med Rusland, men der er stadig gang i gasforsyningen til Europa. Det kan dog hurtigt ændre sig, påpeger underdirektør i DI Morten Granzau Nielsen.

- Det er blot lidt mere end en måned side, at vi kiggede på en økonomi i buldrende fremgang. Nu er situationen en helt anden og med den skrækkelige udvikling i Ukraine, er det svært at vide, hvor vi ender, siger Morten Granzau Nielsen.

I det knap så pessimistiske middelscenario, hvor der regnes med et stop for samhandel med Rusland dog eksklusiv energi, vil Danmark gå glip af vækst for 26 milliarder kroner frem til udgangen af næste år. Mens det mest optimistiske scenario, der tager udgangspunkt i at de eksisterende sanktioner ophæves hurtigt, giver et fald i væksten 13 milliarder kroner.

Få dagens økonomiske nøgletal her. 

Økonomien får en kæberasler

Forklaringen på, at krigen i Rusland kan få så stor betydning for dansk økonomi er, at den rammer virksomheder og forbrugere fra flere sider, forklarer Morten Granzau Nielsen.

For det første har krigen allerede haft stor betydning for prisen på el, gas og fødevarer, som Rusland er storleverandør af. Det gør det dyrere at være dansker og det gør det dyrere at producere varer i Danmark.

For det andet kan mangel på eksempelvis stål, som Danmark også aftager en del af fra Rusland, give problemerne for forsyningskæderne. Derudover bliver vi ramt på eksporten. Eksporten til Rusland udgør ”blot” 1 procent af Danmarks eksport, men ikke desto mindre har det betydning. Eksporten til resten af verden bliver også ramt, da de andre lande også rammes af produktionsstop og lavere købekraft.

- Samlet set kan krigen betyde, at den ventede fremgang bliver sat på pause, siger underdirektør i DI Morten Granzau Nielsen.

Han tilføjer, at Ruslands invasion i Ukraine kommer på et uheldigt tidspunkt for virksomhederne. Dels er der stor mangel på medarbejdere i mange danske virksomheder. Dels var forsyningskæderne allerede voldsomt udfordret forud for krisen og både energipriser og råstofpriser steget voldsomt.

- Bundlinjen er, at det er blevet meget sværere og rigtig meget dyrere at være virksomhed i Danmark. Det vil udfordre virksomhedernes situation voldsomt i den kommende tid, siger Morten Granzau Nielsen.

Læs hele DI's analyse her. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold