- Jeg har hamstret stål, som folk hamstrede toiletpapir under corona. Det har jeg selvfølgelig alene gjort, fordi jeg vil være helt sikker på, at vores gode kunder ikke pludselig må stoppe deres projekter fordi, at de ikke kan få de stålprodukter, som de har brug for, siger medejer Michael Holm, der fortæller, at JMC Steel nu er ved at have dækket sit eget og kundernes behov frem til sommer.

Getty Images
29.03.22 DIB Nyheder

Vild kamp om stål i Europa: ”Vi har hamstret stål, som folk hamstrede toiletpapir under corona”

JMC Steel har købt stål ind i store mængder i forventning om, at Europas lagre lige om lidt er tømte. Prisen på stål og nikkel stiger voldsomt.

Krigen i Ukraine og de tilhørende restriktioner i importen af jern- og stålprodukter fra Rusland ændrer fuldstændig på markedet for stål i Europa. Det mærker de også hos danske JMC Steel, der producerer altaner, trapper og stålkonstruktioner til byggesektoren.

- Der er en hel vild kamp om stålleverancer i øjeblikket. Det afspejler sig også i priserne. De svinger voldsomt, men generelt er det bare blevet dyrere og dyrere, siger Michael Holm, der er medejer i JMC Steel.

Ifølge tal trukket af Dansk Industri (DI) er prisen på stål steget med 12 procent siden starten af 2022 og med 44 procent over de seneste to år. Endnu større stigninger har der dog kunne ses i prisen på nikkel, der er en vigtig komponent i produktionen af rustfrit stål. Nikkelpriserne er steget med 92 procent sammenlignet med for et år siden.

- Danske virksomheder er særligt eksponeret for restriktioner af jern og stål fra Rusland. For selvom Rusland producerer blot 4 pct. af verdenens stål, så står Rusland for 18,4 pct. af Danmarks import af jern og stål. Så der er ingen tvivl om, at danske virksomheder ser ind i svær periode med leveranceproblemer og prishop, siger Elly Kjems Hove, der er souschef i DI Byggeri.

Hamstrer stål

For Michael Holm og JMC Steels kunder er prisen på stål i øjeblikket nærmest underordnet. Det centrale er, at de rent faktisk får det stål, som de har behov for, da det er afgørende for at deres kunders store byggeprojekter kan komme videre. JMC Steel har derfor også været på jagt i hele Europa efter stål.

- Jeg har hamstret stål, som folk hamstrede toiletpapir under corona. Det har jeg selvfølgelig alene gjort, fordi jeg vil være helt sikker på, at vores gode kunder ikke pludselig må stoppe deres projekter fordi, at de ikke kan få de stålprodukter, som de har brug for, siger Michael Holm, der fortæller, at JMC Steel nu er ved at have dækket sit eget og kundernes behov frem til sommer.

JMC Steels planlægning er yderligere blevet udfordret af, at de har fået aflyst flere ordrer på stål, hvilket skyldes, at der ikke længere er de samme leverancer af stål til de europæiske markeder fra Rusland og Ukraine. Tilsammen tegnede de to lande sig for over 50 procent af Europas stålimport sidste år.  

- Der kommer til at være mangel på stål lige om lidt, derfor har vi købt ind, så vores eget og vores kunders behov er dækket frem til sommer, siger Michael Holm fra JMC Steel.

Stål nok i verden

På lidt længere sigt er det dog JMC Steels forventning, at markedet for stål falder til ro igen.

- Det er min opfattelse, at der er stål nok i verden. Det handler bare om, at der lige skal sættes nogle nye forsyningskanaler op. Men tiden med rekordlave priser på jern og stål er nok forbi, siger Michael Holm.

I Dansk Industri er forventningen også, at der på sigt vil komme ro på markedet for stål.

- Vi forventer, at priser og forsyninger på lidt længere sigt vil stabilisere sig, eftersom virksomhederne har mulighed for at finde andre leverandører af stål i fx Europa og USA, siger Elly Kjems Hove fra DI Byggeri.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Elly Kjems Hove

Elly Kjems Hove

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3575
  • Mobil +45 2949 4500
  • E-mail ekh@di.dk

Relateret indhold