Adm. direktør Anders Smith fra SolarLab og adm. direktør Ulrik Branner fra SiteHub er med hjælp fra DI og EKFs Green Accelerator ved at få hul på markedsmulighederne  i USA.

Grafik: Lisa Giacobbe
25.04.22 DIB Nyheder

Danske virksomheder vil have del i USA’s grønne byggeboom

En million boliger skal gøres CO2-neutrale i New York. SolarLab og SiteHub ser med rådgivning fra DI potentiale på det amerikanske marked.

Det er tiden at tackle den store kilde til forurening direkte, hvis der skal ske reelle grønne fremskridt.

Sådan lød budskabet fra New Yorks guvernør, Kathy Hochul, den 5. januar i år, da hun præsenterede en plan for en grøn omstilling af delstatens ejendomssektor. En omstilling der skal sikre en langt mere klimavenlig boligmasse i den folkerige delstat og ikke mindst i storbyen New York. Helt konkret betyder det at alle nybygninger fra 2027 og frem skal være CO2-neutrale - net-zero, mens energirenovering skal elektrificere en million boliger i 2030.

Den omstilling kan flere danske virksomheder se eksportmuligheder i, men som mange har erfaret, kan det være en dyr fornøjelse at modne eksportprojekter. Med hjælp fra DI’s kontor i USA og støtte fra EKFs  Green Accelerator, er de to danske SMVer SolarLab og SiteHub nu i gang med at afsøge mulighederne.

Amerikanere vågner op

SolarLab fremstiller facader, der integrerer solceller i regnskærmen på ejendomme i forskellige projekter fra Asien til Canada. Næste skridt kan blive USA efter at adm. direktør Anders Smith nu har besluttet at oprette et amerikansk datterselskab og få kontorplads på DI’s kontor i New York.

- USA er super interessant for os. Amerikanerne er ved at vågne op til den grønne omstilling. For os er det nu eller aldrig, for som first mover gælder det om at være med fra begyndelsen inden der kommer konkurrenter ind på markedet, siger han.

Anders Smith forklarer, at SolarLabs facader kan gøre boliger og kontorer næsten selvforsynende med elektricitet, med ekstra stort potentiale i forhold til renovering af ejendomme, hvor solcellerne kan sættes på de eksisterende facader i forbindelse med energirenovering eller transformationer. 

- Med midlerne fra EKF kan vi komme i gang med at etablere og løfte kendskabsniveauet i USA, samt udarbejde informationsmateriale og få kontakt til de potentielle kunder gennem DI. Første mål bliver at få lokale projekter i hus, som kan være en reference for os. Det satser vi på i løbet af det næste år, siger han.

SolarLab producerer de skræddersyede solcellefacader i Danmark med komponenter fra europæiske underleverandører og har ifølge direktøren nemt ved at skalere forretningen op, når flere kunder kommer til. 

Vi har haft flere møder med amerikanere, hvor de samtidig er meget nysgerrige efter at høre om, hvordan vi gør i Norden. Ulrik Branner, adm. direktør, SiteHube

Del af langsigtet strategi

For den blot et år gamle virksomhed Sitehub kan USA blive et af de første eksportskridt, hvis det lykkes at få hul igennem. Teknologivirksomheden håndterer og servicerer logistikken på en byggeplads, blandt andet med levering af materialer og fjernelse af byggeaffald.

- Vi er ved at udvikle vores langsigtede strategi, hvor vi skal være sikker på, at vores løsning er eksportklar. Vi er i gang i Danmark og i Norge har de første to konkrete projektdialoger. USA er et skridt længere væk, da bæredygtighedspresset er mindre. Men vi har etableret en række kontakter i forbindelse med kundearrangementer og seminarer, fortæller adm. direktør Ulrik Branner.

Midlerne fra EKF Green Accelerator skal bruges til markedsmodning, hvilket for Sitehub betyder, at der nu er kræfter til at indgå i netværk med entreprenører og offentlige bygherrer, deltage i udstillinger samt opgraderer deres tilstedeværelse i USA.

- Det vil øge vores forståelse for, hvordan det amerikanske marked er skruet sammen. Vi har haft flere møder med amerikanere, hvor de samtidig er meget nysgerrige efter at høre om, hvordan vi gør i Norden. Interessen for vores energivenlige byggerier er stor, og interessen for servicedelen er spirende, siger Ulrik Branner.

Sitehub udspringer af det toårige forløb Byggeriets Blockchain, som DI og Industriens Fond stod bag. Med i virksomhedens ejerkreds er storleverandøren af tekniske installationsmaterialer, Solar A/S, som ser et stort potentiale i den digitale platform, der optimerer processerne på byggepladserne og bidrager til branchens grønne omstilling.

DI: Ambitiøst New York giver muligheder

Hos DI i USA ser man et stort potentiale, og især i delstaten New York som er langt fremme med udviklingen af ejendomssektoren. DI underskrev i maj 2021 en samarbejdsaftale med delstatens pendant til Energistyrelsen, NYSERDA, som giver danske virksomheder et forspring.

- Danmark og danske virksomheder har de nødvendige løsninger og mange års erfaring indenfor energieffektivitet og grønt byggeri, og det er ikke gået ubemærket hen i den progressive stat, siger Mille Munksgaard, seniorkonsulent på DI’s kontor i New York og fortsætter:

-  Det er en enorm styrke, at der er synergi mellem de mange danske løsninger og teknologier, der gør det muligt at blive leverandører på alle dele af værdikæden. Fra DI’s side arbejder vi for at få så mange virksomheder i spil som muligt, så eksporten kan få et ordentligt rygstød. En ting er nemlig sikkert: markedet og efterspørgslen er der.

DI i USA arbejder hvert år med mere end 200 danske virksomheder og hjælper med alt fra markeds- og kundeforståelse til udarbejdelse af forretningsplaner og politisk interessevaretagelse, og virksomhedsetablering. På samme måde har DI’s kontor i USA bl.a. assisteret SiteHub med en market entry strategi, afholdelse af et event for mulige amerikanske kunder, og Solarlab med virksomhedsetablering og adgang til kunder i New York.

Fakta

EKF Green Accelerator:

Hvis du har planer om et grønt eksportprojekt, men er stødt på barrierer for at realisere det, så kan du nu søge tilskud til modning hos EKF Green Accelerator. EKF Green Accelerator giver tilskud til enkeltvirksomheder og eksportalliancer til projektmodning til at fremme eksport af afprøvede grønne teknologier. Du kan læse mere om EKF Green Accelerator og næste ansøgningsrunde her, og spørg gerne DI til råds om ansøgning.

DI USA:

Som Danmarks største og mest internationale erhvervsorganisation, har DI været til stede i USA i mere end 10 år, for at bidrage til at DI's medlemmer opnår succes i USA. Hvis du er interesseret i hvordan DI kan hjælpe din virksomhed i USA, kan du læse mere her

Mille Munksgaard

Mille Munksgaard

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4631
  • Mobil +45 2077 0611
  • E-mail mimu@di.dk

Relateret indhold