01.04.22 DIB Nyheder

DI: Amerikansk jobvækst lidt lavere end ventet men stadig høj

Beskæftigelsen i USA kan komme tilbage på samme niveau som før corona inden sommer, mener DI.

Beskæftigelsen i USA steg med 431.000 i marts. Ledigheden faldt til 3,6 procent. Det viser ny jobrapport fra USA.

 - Jobvæksten i USA var i marts lidt lavere end ventet, og falder til under 500.000 for første gang i et halvt år. Nedgangen i jobvæksten er på ingen måde alarmerende, da den kommer i forlængelse af flere flotte jobrapporter i træk. Jobvæksten er stadig høj og ledigheden er nu meget tæt på samme lave niveau som før corona, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Læs jobrapporten her

Flere indikatorer viser, at der er stort pres på det amerikanske arbejdsmarked. Ledigheden er lav, lønningerne stiger med næsten seks procent og antallet af jobåbninger ligger på et rekordhøjt niveau.

- Der er utrolig meget fart på både lønningerne og priserne i USA. Den amerikanske centralbank har varslet ti rentestigninger i løbet af 2022 og 2023, da den frygter, at der starter en løn- og prisspiral, siger Allan Sørensen.

- Fortsætter den gode udvikling vil beskæftigelsen og ledigheden i USA være tilbage på samme niveau som før corona inden sommerferien. Udviklingen i USA blegner dog lidt når den sammenlignes med Danmark, hvor vi for længst er kommet tilbage på samme niveau som før corona, siger Allan Sørensen.

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for mere end 194 milliarder kroner.

- Dansk eksport til USA er på et rekordhøjt niveau. Jobfremgang og en stærk dollar giver gode muligheder for øget eksport til amerikanske marked, siger Allan Sørensen.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold