28.04.22 DIB Nyheder

DI: Erhvervstilliden stiger trods stigende materialemangel

Erhvervstilliden holder et overraskende højt niveau i april. I marts var erhvervstilliden blandt danske virksomheder på 110,2, og i april er tilliden på 111,0. Ifølge landets største erhvervsorganisation er der dog flere tegn på, at dansk økonomi kan risikere en opbremsning.

- Dagens tal for erhvervstilliden er en rigtig god nyhed i en tid med historisk stor usikkerhed. Der er enorm usikkerhed om betydningen af krigen i Ukraine og den markante stigning i inflationen, som vi har set de seneste måneder, siger Morten Granzau, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

- Russisk stop af gasleverancer til Bulgarien og Polen ses dog ikke i tallet for erhvervstilliden endnu. Men hvis flere lande bliver omfattet af forsyningsstoppet, er der dog ingen vej uden om lavere erhvervstillidstal i de kommende måneder, siger Morten Granzau. 

Virksomhederne er også blevet spurgt til, hvad der udgør de aktuelle produktionsbegrænsninger. Her er 65 procent af industrivirksomhederne begrænset af mangel på materialer, og for bygge og anlæg er det 38 procent. Det er meget højt i et historisk perspektiv, og i perioden 2008 til 2020 lå manglen i intervallet 0-11 procent.

- Manglen på materialer er ved at nå nye højder, som vi ikke troede muligt for blot få måneder siden. Virksomhederne fortæller os, at de fortsat forventer af kunne få materialer, men det er med betydelige forsinkelser og til markant højere priser, siger Morten Granzau.

- Efterdønningerne af coronakrisen ses stadig i forsyningskæderne, og Kina har lukket fabrikker ned i et forsøg på at inddæmme coronasmitten. Når vi dertil lægger handelsrestriktionerne mod Rusland, så har vi altså en rigtig dårlig cocktail for virksomhedernes forsyninger og dermed erhvervstilliden i den kommende tid, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold