Mange virksomheder - og særligt SMV’er- oplever, at de drukner i kommunale administrative byrder og bureaukrati.

10.04.22 DIB Nyheder

DI og Varde Kommune vil sætte danske kommuner fri: Slut med bøvl og byrder

DI og Varde Kommune vil med frikommuneforsøget skabe bedre vilkår for virksomhederne i kommunerne. Forslaget om et frikommuneforsøg på erhvervsområdet lanceres i forbindelse med et borgmestermøde den 24. maj 2022.

Et nyt forsøg med frikommuner på erhvervsområdet skal fjerne bøvl, byrder, bureaukrati og langsom sagsbehandling, som virksomhederne oplever i hverdagen. Sådan lyder et nyt forslag fra Dansk Industri og Varde Kommune, som lanceres i forbindelse med et borgmestermøde den 24. maj 2021.

- Virksomhederne har kæmpet sig igennem to år med en global pandemi. De har ambitiøse fremtidsplaner og skal ikke stoppes af tunge dokumentationskrav fra det offentlige system. Vi har i Varde Kommune samlet en hel liste med tvivlsom lovgivning, som besværliggør hverdagen for virksomhederne og skaber unødvendige arbejdsgange i kommunen. Det er på tide at udfordre bureaukratiet og finde mere smidige løsninger for vores virksomheder, siger borgmester Mads Sørensen, Varde Kommune.

Læs også: DI i spidsen for europæisk erhvervslivs arbejde med EU skattepolitik

Borgmestre i 100 dage

Den 10. april har borgmestrene haft deres første 100 dage, og det er ifølge Varde og DI en oplagt anledning til at sætte en toneangivende retning for kommunernes fokus fremadrettet.

Regeringen har allerede etableret frikommuneforsøg på en række andre områder, men erhvervsområdet er indtil nu blevet udeladt. Tesen med et frikommuneforsøg er, at fjernelse af unødigt bureaukrati vil give alle fra startups til veletablerede produktionsvirksomheder bedre vilkår for vækst og samtidig frigøre tid til kommunernes kernevelfærdsopgaver.

- Vi oplever, at det særligt er de små og mellemstore virksomheder, der er udfordret af administrative bøvl og byrder. Unødvendig bøvlet lovgivning og lange sagsbehandlingstider bremser væksten i virksomheder. Derfor skal det være lettere at drive virksomhed – og vi tror på, at kommunerne både kan og vil hjælpe med at skabe bedre vilkår for erhvervslivet, hvis de gives friere tøjler, siger Kim Haggren, vicedirektør for regelforenkling og SMV-politik hos Dansk Industri.

Mange virksomheder - og særligt SMV’er- oplever, at de drukner i kommunale administrative byrder og bureaukrati. Et bureaukrati, som oftest er resultatet af statslig lovgivning. Reformkommissionens seneste anbefalinger bakker op om denne dagsorden og kommer med gode forslag til, hvordan det administrative bøvl kan mindskes.

Læs også: Her er kommuners succesopskrift til at tiltrække international arbejdskraft

 

Erhvervslivet med i processen

Men der skal mere til. DI og Varde Kommune ønsker derfor at sætte kommunerne fri fra statslig lovgivning på erhvervsområdet med et frikommuneforsøg, så virksomhederne i højere grad kan koncentrere sig om at skabe vækst.

Med et frikommuneforsøg vil kommunerne blive frigjort fra statslig lovgivning på en række områder. Samtidig forpligter de sig til at fjerne en del af deres egne regler i forsøgsperioden. Det vil give plads til nytænkning og i højere grad at tilrettelægge kommunernes procedurer efter erhvervslivets behov i den enkelte kommune.

- Det er essentielt, at erhvervslivet inddrages i processen med frikommuneforsøg for det er dem, der på første hånd oplever, hvor der opstår flaskehalse hos kommunerne. Og der er stor forskel på de danske kommuner. Netop derfor skal der være bedre mulighed for, at kommunerne kan tilpasse deres regler og arbejdsgange til de behov eller udfordringer erhvervslivet i den enkelte kommune står overfor, siger Kim Haggren.

Forventningen er, at flere kommuner deler ønsket om at skabe bedre vilkår for erhvervslivet, og derfor afholder DI og Varde Kommune et borgmestermøde den 24. maj 2022 i Industriens Hus for alle interesserede borgmestre.

Mødet skal være startskuddet til en fælles indsats for at etablere et frikommuneforsøg på erhvervsområdet.

Læs også: Nyt overblik: Her kan du teste din danske opfindelse

Fakta

Hør mere om frikommuner

- Interesserede kommuner kan høre mere eller tilmelde sig mødet ved at kontakte Katrine Sander Jensen, konsulent SMV-politik på ksje@di.dk eller +45 60895800.

- Borgmestermødet afholdes i Industriens Hus 24. maj 2022 kl. 13.

- Varde Kommune har lavet denne hvidbog med eksempler på lovgivning, der skaber unødigt bureaukrati. Hvidbogen er inspiration og ikke en udtømmende liste.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Katrine Sander Jensen

Katrine Sander Jensen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3513
  • Mobil +45 6089 5800
  • E-mail ksje@di.dk

Relateret indhold