"Vi skal udnytte energien langt mere effektivt end i dag. Det kræver en national strategi for energieffektivitet, hvor love og regler bliver moderniseret, så de understøtter den grønne omstilling, og hvor vi blandt andet sikrer, at virksomhedernes overskudsvarme bliver brugt til at opvarme vores boliger, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

19.04.22 DIB Nyheder

DI: Regeringens energipolitiske vision er meget ambitiøs og nødvendig

Regeringen har i dag præsenteret en af de mest ambitiøse energipolitiske visioner nogensinde. Når visionen bliver til virkelighed, kommer vi til at lægge fjernvarmerør og opføre vindmøller og solceller i et hidtil uset tempo. Det vil inden for få år gøre os 100 procent selvforsynende med energi. Og det er helt nødvendigt, mener DI.

Hvis russerne lukker for naturgassen, eller Europa selv beslutter at dreje på hanen, vil vi stå i en forsyningskrise, som vi ikke har oplevet siden 1970’erne. For at imødegå det, vil regeringen udfase naturgas i private hjem og mangedoble mængden af vedvarende energi i nettet – alt sammen inden 2030.

Det fremgår af et udspil, som regeringen har fremlagt i dag den 19. april

- Den tragiske, unødvendige og dybt ulykkelige krig i Ukraine har gjort det tydeligt for alle, at vi skal frigøre os fra russisk gas. Det er den vej, vi skal under alle omstændigheder af hensyn til klimaet, men med en af de mest ambitiøse energipolitiske visioner nogensinde, vil tempoet blive sat gevaldigt op, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Læs også: DI styrker fodfæste i Tyskland til gavn for dansk eksport

Indgå grøn samfundskontrakt

DI opfordrer regeringen til at indgå en grøn samfundskontrakt med et bredt flertal i Folketinget, virksomhederne og civilsamfundet. Der er brug for alle kræfter, hvis vi skal nå målet om at frigøre os fra russisk gas.

- Vi får brug for ny teknologi, nye måder af samarbejde på og nye former for udbud. Regeringens vision er så ambitiøs, at normale politiske automatreaktioner må falde bort, og alle må tænke nyt. Bare at skaffe kvalificeret arbejdskraft til så stor en øvelse kræver, at alle i Europa og i verden, der kan og vil bidrage, skal bydes velkommen. I Danmark har vi før vist, at vi kan nå langt, når vi står sammen. Det kan og skal vi gøre igen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: 5 år mere med Macron? Coloplast satser stort på Frankrig

Et enkelt punkt mangler

På kort sigt ønsker regeringen en større produktion af biogas, og den vil undersøge, om vi kan producere mere naturgas fra de eksisterende felter. Det vil i givet fald være naturgas, som skal sælges på det europæiske gasmarked.

- Regeringens udspil vil kun delvist afbøde skadevirkningerne i den kommende fyringssæson, hvis forsyningen af gas fra Rusland stopper. Men vi deler ambitionerne i udspillet om at hjælpe resten af Europa med at blive uafhængige af russisk gas, og nu gælder det om at komme i gang hurtigst muligt, siger Lars Sandahl Sørensen.

Et enkelt område mangler umiddelbart i regeringens udspil. Det er helt afgørende, at det kommer med under de politiske forhandlinger, mener DI.

- Det undrer mig, at regeringens visioner ikke omfavner muligheden for at spare på energien. Vi skal udnytte energien langt mere effektivt end i dag. Det kræver en national strategi for energieffektivitet, hvor love og regler bliver moderniseret, så de understøtter den grønne omstilling, og hvor vi blandt andet sikrer, at virksomhedernes overskudsvarme bliver brugt til at opvarme vores boliger, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Gaskrise: Danskerne står forrest – virksomhederne bagerst

Pengene skal findes

Regeringen har ikke fortalt, hvordan udspillet skal finansieres. Der er i det hele taget en lang række ubesvarede spørgsmål.

- Det er gået stærkt med at få formuleret ambitionerne i udspillet. Nu er det vigtigt, at der kommer handling bag ordene og nogle markante prioriteringer. Pengene skal findes, fjernvarmerørene skal graves ned, der skal være tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft, og der skal findes steder, hvor vi kan opføre vindmøller og solceller, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Iværksættere tænder op under brinteventyr

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Claus Kaae-Nielsen
Skrevet af:

Claus Kaae-Nielsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold