DI: Stort potentiale for erhvervsliv i nyt, dansk NATO-center
NATO opretter et kvanteteknologisk testcenter i Danmark. Det giver gode muligheder for små og store virksomheder, mener DI.
NATO-alliancens beslutning om at placere et nyt højteknologisk testcenter i Danmark er rigtigt godt nyt, også for erhvervslivet. Centret forankres i Niels Bohr Instituttet, der i samarbejde med forskellige virksomheder skal stå for udviklingen af løsninger til forsvaret med afsæt i kvanteteknologi.
Forsvarsministeriet indledte arbejdet for at få NATO-centret til Danmark midt i januar, og tirsdag nåede man i mål med ambitionerne. Det var derfor også en stolt forsvarsminister, som præsenterede det nye NATO-center.
- Danmark står stærkt på kvanteteknologi, og vi er derfor i stand til at yde et væsentligt bidrag. Det vil være til gavn for Alliancen, vores egen sikkerhed, og den fortsatte udvikling af forskningsmiljøet og erhvervslivet, sagde Morten Bødskov.
DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen ser det som en meget god nyhed, hvor den seneste udvikling i Europa har synliggjort behovet for at forbedre forsvaret.
- Det nye NATO-center er i den grad en glædelig nyhed – også for erhvervslivet. Den fredsdividende, vi har vænnet os til i mange år, den har vi ikke mere. Derfor kommer det desværre til at koste dyrt i form af nye investeringer i fremtidens forsvar, siger DI-direktøren.
DI har bidraget til tilblivelsen og glæder sig over at erhvervslivet får en så central rolle at spille i udviklingen af fremtidens forsvar.
- Ingen kan løfte opgaven alene. Det kræver et tæt samarbejde, hvor forsvaret, erhvervslivet og forskningen spiller hinanden stærkere – til gavn for landets og borgernes sikkerhed. Dansk erhvervsliv kommer til at bidrage aktivt, siger Lars Sandahl Sørensen.
Det kræver et tæt samarbejde, hvor forsvaret, erhvervslivet og forskningen spiller hinanden stærkere. Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør
Byd ind på opgaver hos DIANA
NATO’s innovationsindsats, DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) skal høste og udvikle civil innovation med sigte på anvendelse på forsvarsområdet. Med en række testcentre og accelerator faciliteter spredt over hele NATO er det hensigten at opstartsvirksomheder og SMV’er kan byde på opgaver i NATO, som vil anvende DIANA til at støtte og modne virksomhedernes arbejde med teknologierne.
Det forklarer DI’s forsvars- og sikkerhedspolitiske chef, Joachim Finkielman, der nu vil arbejde på at støtte danske virksomheders bestræbelser på at byde på opgaverne, også gennem DI’s markante internationale netværk.
På forsvarsområdet rummer kvanteteknologien både trusler og muligheder. Eksempelvis kan kvantesensorer bruges til at opdage både fly og ubåde, og teknologien kan revolutionere navigation, så man bliver uafhængig af eksempelvis GPS.
Læs også: Kæmpe mulighed at få NATO kvantecenter til Danmark
Skulderklap til dansk forskning
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen ser NATO’s beslutning som en stor anerkendelse af det danske forskningsmiljø.
- Med et NATO-center bliver Danmark central for vores fælles sikkerhedspolitiske indsats på området. Og vi vil tiltrække nogle af verdens førende forskere og virksomheder. Det vil regeringen bakke op om med en ny strategi for kvanteforskning, som forventes lanceret til efteråret, siger han.
Læs også: Nyt samarbejde skal styrke dansk forsvarsindustri i Frankrig
Fakta
Det danske bidrag til NATO-centret er delt i to:
- En accelerator (inkubator), der er et uddannelses- og mentorforløb typisk over 12-18 mdr. Forløbet skal gøre virksomhedernes nye teknologiske løsninger modne til det kommercielle marked. Der kan bl.a. blive afholdt workshops om forretningsudvikling og rådgivet om patentforhold, markedsudvikling osv.
- Et testcenter og fabrikationsenhed, der består af fysiske laboratorier og testfaciliteter, hvor nye innovative idéer kan udvikles og testes. Det kan eksempelvis være udvikling og test af fysiske komponenter til kvantesensorer, kvantekrypteringsenheder eller kvantecomputere.
Invasion af Ukraine: Få hjælp af DI
Invasionen af Ukraine berører mange danske virksomheder, som kan blive påvirket af sanktioner og ufred. DI følger situationen tæt, og står klar til at rådgive om sanktioner og medarbejdersikkerhed.
Læs mereHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.