21.04.22 DIB Nyheder

Krigen i Ukraine sender forbrugertilliden længere ned dybfryseren

En måned præget af nyheder om prisstigninger og den russiske krig i Ukraine har yderligere forværret forbrugernes pessimistiske syn på økonomien. Det viser en ny måling af forbrugertilliden fra Danmarks Statistik.

Nye tal fra Danmarks Statistisk tegner et sort billede af den danske forbrugertillid. 

- Forbrugernes humør ser desværre ud til at hænge fast i det meget pessimistiske niveau, som næsten når historiske dimensioner med denne måling. Hvis det for alvor begynder at smitte af på forbruget, kan det sende danske virksomheder ud i lidt af et stormvejr, men det forventer vi dog ikke, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Målingen er udført i de to første uger af april blandt 1.500 danskere. I april måneds måling går forbrugertillidsindikatoren til et nettotal på minus 20,9 fra minus 14,4 i marts. En så lav forbrugertillid er ikke målt i over 30 år.

- Forbrugertilliden var lidt af et chok sidste gang, men den blev også målt kort inde i krigen, mens usikkerheden var maksimal. Usikkerheden er stadig stor, men i dag virker de værste økonomiske skrækscenarier mindre sandsynlige. Fx risikerer vi næppe et stop for russiske gasleverancer. Men de daglige nyheder fra krigen fortsætter med at puste til usikkerheden hos forbrugerne, siger Morten Granzau.

- Vi hører stadig om nye prisstigninger eller oplever højere priser på en daglig basis, og det kaster lange skygger over vores privatøkonomi, og tiltroen til, at vi kommer styrkede ud af det kommende år, er stadig i bund. Det kan koste på lysten til at bruge penge i den kommende tid, siger Morten Granzau.

- Når det er sagt, går danskerne sommeren i møde med godt med penge mellem hænderne. Den aktuelle inflation spiser af købekraften, men købekraften forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Der bliver også råd til at svinge dankortet i de kommende måneder, siger Morten Granzau.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold