Ukraines økonomi bliver reduceret med 35 procent som følge af krigen.

19.04.22 DIB Nyheder

Krigen i Ukraine skærer en stor del af væksten i verdensøkonomien

Siden januar har Den internationale valutafond IMF skåret én procent af væksten i verdensøkonomien over de næste to år. Forventningerne til inflationen i de udviklede lande er på højeste niveau siden 1984.

Den internationale valutafond (IMF) nedjusterer i ny prognose væksten i verdensøkonomien til 3,6 procent i både 2022 og 2023. Så sent om i januar ventede IMF en vækst i verdensøkonomien på 4,4 procent i 2022 og 3,8 procent i 2023.

- Lavere vækst og højere inflation er de direkte konsekvenser for verdensøkonomien af krigen i Ukraine. Det er en markant nedjustering af vækstudsigterne. Siden januar har IMF skåret én procent af væksten i verdensøkonomien over de næste to år. Forventningerne til inflationen i de udviklede lande er på højeste niveau siden 1984, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Læs også: Ukraines erhvervsliv fokuserer på humanitær hjælp

Høj inflation øger pres på pengepolitiske stramninger

Ukraines økonomi bliver reduceret med 35 procent som følge af krigen. Men også russisk økonomi bliver hårdt ramt og kan se vækstforventningerne blive nedjusteret med over 15 procentpoint over de kommende to år.

- Krigen i Ukraine trækker hele verdensøkonomien ned i tempo. Ukraine og Rusland har klart de største økonomiske tab, men rigtig mange lande oplever lavere vækst som følge af sanktioner, usikkerhed, forsyningsproblemer, høj inflation og pengepolitiske stramninger, siger Allan Sørensen.

IMF skønner at forbrugerpriserne i de udviklede lande vil stige med 5,7 procent i 2022. Blandt gruppen af udviklingslande vil forbrugerpriserne stige med 8,7 procent i 2022.

- Inflationen er flere steder steget til det højeste niveau siden 1980’erne. Mange råvarer er steget kraftigt i pris over det seneste år, og efter Ruslands invasion af Ukraine er råvarepriserne gået yderligere i vejret. Det rammer forbrugernes købekraft og øger presset for pengepolitiske stramninger, siger Allan Sørensen.

Læs også: Gaskrise: Danskerne står forrest – virksomhederne bagerst

Dansk økonomi også ramt

IMF skønner, at dansk økonomi vil vokse med 2,3 procent i 2022 og 1,7 procent i 2023.

- Der er ingen tvivl om, at krigen i Ukraine svækker væksten i dansk økonomi. Væksten i 2022 kan dog sagtens ende med at blive højere end i IMF’s prognose, men det skyldes nye opjusterede tal, som viser, at dansk økonomi er startet 2022 utrolig godt, siger Allan Sørensen.

Danmarks Statistik opjusterede sidst i marts væksten i dansk økonomi til 4,7 procent i 2021. Disse tal er ikke med i IMF’s prognose som viser en vækst i dansk økonomi på 4,1 procent i 2021.

- Den lavere vækst i verdensøkonomien kommer til at ramme dansk eksport. Men virksomhederne er også udfordret af mangel på både materialer og arbejdskraft, siger Allan Sørensen.

Læs også: DI: Industriproduktionen viser topform, men mørke skyer forude

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold