Der er tryk på i Aalborg Lufthavn med at håndtere den stigende rejselyst efter coronapandemien. Lufthavnen har i tide sikret sig nok medarbejdere til at håndtere opgaven.

Foto: Aalborg Lufthavn
09.04.22 DIB Nyheder

Forlænget sikkerhedstjek af nyansatte rammer luftfarten

Lang sagsbehandling med at få nye medarbejdere kan skabe forsinkelser i lufthavne midt i påsketrafikken. Ventetiden på sikkerhedsgodkendelse er i år tredoblet til 4-6 uger. Venstre og DI ønsker flere ressourcer til opgaven

Længere kø i sikkerhedskontrollen og forsinket feriebagage. Danskerne skruer op for rejseiveren her i påskeferien, men rejsehumøret kan blive svækket i landets lufthavne, der møder nye benspænd i arbejdet med at få nye medarbejdere hurtigt i sving. 

Siden 1. januar er kravene til sikkerhedsgodkendelse af store grupper af medarbejdere i lufthavnen nemlig blevet øget, så sagsbehandlingstiden er vokset fra typisk 10-12 dage til op mod seks uger. Og det gør det vanskeligt at udvide staben af medarbejdere for at følge med den stigende rejselyst.

- Efter to ekstremt hårde år har lufthavne og flyselskaber udsigt til, at der her i 2022 kommer flere rejsende. Og så er det helt uholdbart, at lufthavnene skal vente op mod halvanden måned på at få sikkerhedsgodkendt en ny medarbejder. Det er et unødvendigt benspænd, som ingen har brug for lige nu, og som kunne være undgået, siger Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport.

Den forlængede sagsbehandling skyldes kravene i en ny EU-forordning om et ”udvidet baggrundskontrol” af de nye medarbejdere. Det betyder, at når de har fået job, går der yderligere tid, før de reelt kan komme i gang med arbejdet – hvis de altså bliver godkendt.

Aalborg Lufthavn er udfordret

Den forlængede sagsbehandling oplever blandt andet Aalborg Lufthavn, der har omkring 250 ansatte, hvor blandt andet medarbejdere i sikkerhedskontrol og bagagehåndtering har brug en godkendelse for at få det såkaldte ”havnekort”, som er nødvendigt i deres arbejde. 

- Det er udfordrende at ansætte medarbejdere, når det tager så lang tid, før vi kan få en sikkerhedsgodkendelse på plads. I dag kan det tage op til seks uger før det sker, fordi kravene om kontrol og dokumentation er blevet udvidet, siger Niels Hemmingsen, adm. direktør i Aalborg Lufthavn. Han uddyber:

- Det skaber også stor usikkerhed og et pres på de nye medarbejdere, der også skal i gang med en længerevarende uddannelse hos os, før de er klar. De skal vente tilsvarende længere.

Niels Hemmingsen fortæller, at Aalborg Lufthavn allerede valgte at udvide medarbejderstaben i slutningen af 2021 i forventning om, at coronapandemien ville klinge af og luftfartstrafikken kunne udvides.

- Derfor mangler vi ikke ressourcer i dag. Men den skærpede kontrol i forhold til sikkerhed har givet os ekstra administrativt arbejde. Og man skal også lige huske, at sikkerhedsgodkendelser skal fornyes løbende, så derfor er der også meget arbejde i forhold til vores mere rutinerede medarbejdere, siger Niels Hemmingsen.

Den skærpede kontrol i forhold til sikkerhed har givet os ekstra administrativt arbejde. Niels Hemmingsen, adm. direktør, Aalborg Lufthavn

DI: Brug for flere ressourcer

Branchedirektør i DI, Karsten Lauritzen, påpeger, at alle har vidst, at der ville komme nye, strammere regler for at få en sikkerhedsgodkendelse, og myndighederne har haft tid til at indrette sig.

- Løsningen er ligetil, nemlig at myndighederne sætter flere ressourcer ind, så ventetiden på at få en sikkerhedsgodkendelse bliver kortere, siger Karsten Lauritzen.

Hvis lufthavnene eksempelvis ikke får flere medarbejdere til at håndtere sikkerhedstjekket i lufthavnene, så generer det passagerne med længere køer og en risiko for at deres bagage ikke når frem, mens fly kan blive forsinket.

- Det vil alene skyldes, at justitsministeren og politiet ikke har udvist rettidig omhu  i gennemføreslen af ny EU lovgivning, siger Karsten Lauritzen.

Venstre tager sagen op i Folketinget

Venstrepolitikeren Morten Dahlin, som samtidig er formand for Folketingets retsudvalg, tager sagen op. Han vil nu have transportminister Trine Bramsen til at svare på om hun anerkender problemet og hvad hun i givet fald vil gøre for at løse det.

Morten Dahlin peger på, at Rigspolitiet mangler mandskab til opgaven efter politiforliget i 2020, der flyttede ressourcer fra Rigspolitiet til andre opgaver.

På den korte bane kan det ramme påsketrafikken, hvor passagerer risikerer ikke at få deres bagage med på ferie. På den længere bane står luftfarten foran en højsæson, hvor danskere opsparede rejselyst efter coronakrisen bliver omsat i øget trafik gennem landets lufthavne.

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3475
  • Mobil +45 5218 5980
  • E-mail kal@di.dk

Relateret indhold