Indiens premierminister Shri Narendra Modi på vej til møde i Industriens Hus i selskab med HKH Kronprins Frederik, statsminister Mette Frederiksen samt adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Foto: Lars Erik Andreasen
03.05.22 DIB Nyheder

Modi i DI: Danmark har evnerne – Indien har størrelsen

16 virksomheder med ekspertise i grønne løsninger mødte den 3. maj Indiens premierminister Shri Narendra Modi i Industriens Hus. Det er et kæmpe boost for danske løsninger, mener Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, der tror på fordoblet dansk eksport til landet.

Coronapandemien har været hård kost for investeringer i Indiens energisektor. Ifølge en analyse fra DI energi faldt de med 15 procent i 2020. Trods det er dansk eksport af energiteknologi til landet steget siden 2013, og i 2021 peakede den med eksport for knap en milliard kroner.

Indien har i flere omgange udtrykt interesse for øget samhandel med Danmark og danske virksomheder. Og tirsdag den 3. maj blev der sat en tyk streg under interessen, da landets premierminister premierminister Shri Narendra Modi i første omgang besøgte statsminister Mette Frederiksen på Marienborg, hvor en række samarbejdsaftaler blev underskrevet.

Derefter fortsatte premierministeren i selskab med en erhvervsdelegation til Industriens Hus, hvor han mødtes med 16 danske virksomheder, der har det til fælles, at de udvikler og producerer grønne løsninger, som Indien efterspørger.

På mødet understregede Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI, at Danmark og danske virksomheder er parate til at levere løsninger indenfor blandt andet energi, vand og fødevarer.

- Vi er parate til at samarbejde med Indien om energieffektive løsninger i bygninger og industri, ligesom vi håber, Indien vil sætte yderligere tempo i etableringen af vindmøller, hvor den danske vindmøllebranche allerede er godt etableret i delstaten Tamil Nadu, sagde Lars Sandahl Sørensen ved mødet.

Få hjælp i Indien: DI udvider i Indien for at hjælpe flere virksomheder

Tror på fordoblet dansk eksport til Indien

De 16 danske virksomheder, der deltog i mødet med Modi, havde lejlighed til at præsentere deres løsninger og give deres bemærkninger til mulighederne for øget samhandel med landet. Før selve mødet med premierministeren havde de desuden lejlighed til at konferere med den erhvervsdelegation, der følges med Modi.  

- Det er et kæmpe boost for danske virksomheder med sådan et besøg. Når et land som Indien har så stærkt fokus på grøn omstilling, som de har, og de så kigger til Danmark efter løsningerne, er det selvfølgelig noget, der giver stor opmærksomhed også i andre dele af verden, siger Lars Sandahl Sørensen .

Han tror på, at Danmark kan fordoble eksporten til landet fra de nuværende 20 milliarder kr.

-  Danske virksomheder har vist i stor skala, at vi kan levere løsninger til energi, vand og fødevarer i mange dele af verden. Derfor er der tiltro til, at vi også kan levere i Indien, og det vil vi se udmøntet i de kommende år, siger Lars Sandahl Sørensen.

Se også disse analyser om potentialet i Indien:

Indien: Et stort marked med mange muligheder

DI Analysis: Indian Energy Transition with Danish engagement - DI Energi (danskindustri.dk)

Indien rummer milliardpotentiale for danske vandvirksomheder - DI (danskindustri.dk)

Disse virksomheder deltog i mødet:

AVK Holding, Baettr Sales & Services, Carlsberg, Copenhagen Infrastructure Partners, COWI, Danfoss, DSV, FOSS, Grundfos, HEMPEL, ISS World Services, LM Wind Power, Rambøll Gruppen, Haldor Topsøe, Ørsted, Siemens Gamesa 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Bente Toftkær

Bente Toftkær

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3831
  • Mobil +45 2946 7169
  • E-mail bet@di.dk

Relateret indhold