Håndværksmestrene er en væsentlig aktør i det lokale erhvervsliv i hele landet, og vi skal have rammevilkår, der ikke drukner de lokale håndværkere i administrative byrder. Behandlingen af byggesager skal gå hurtigere end i dag, siger Anders Stouge, direktør for DI Byggeri.

Foto: Ulrik Jantzen/Büro Jantzen
29.04.22 DIB Nyheder

Ny direktør giver byggeriet en fælles stemme

Anders Stouge skal som ny direktør for DI Byggeri positionere branchen stærkere i politikeres og samfunds bevidsthed. Den opgave har han 20 års erfaring i.

1. maj går branchefællesskabet DI Byggeris kabale op. Det sker, når Anders Stouge tager plads i stolen som ny branchedirektør for et af DI’s største fællesskaber, som samler store dele af værdikæden baseret på næsten 7.000 DI-medlemmer – lige fra materialeproducenter og byggemarkedskæder til entreprenører, håndværksmestre og rådgivere.

Stolen bliver der dog ikke meget brug for i praksis, for Anders Stouge skal fra start i offensiven med en klar opgave om at sikre størst mulig gennemslagskraft for kædens mange led. Og her er det centralt at få branchen samlet om budskaber, mål og midler, fortæller han.

– Det er vigtigt, at byggebranchen taler med en fælles stemme. Kun på den måde bliver vi en legitim partner i mange drøftelser. Når vi eksempelvis sidder over for politikere med nogle ønsker og mål, får vi den størst mulige indflydelse og gennemslagskraft, hvis alle bakker op om vores budskaber. Det gælder både nationalt og regionalt. Det er min opgave, at det sker, i samarbejde med både DI Byggeris bestyrelse, de stærke regionale kræfter og de mange sektioner, fortæller han.

Det er en rolle, Anders Stouge har erfaring i, for han har i 20 år arbejdet med at sikre erhvervslivet de bedst mulige rammevilkår. Senest har han i mere end 10 år været viceadm. direktør i Dansk Energi. Forinden var han 15 år i Dansk Industri – senest som branchedirektør.

Han kommer til et branchefællesskab baseret på sammenlægningen mellem først Dansk Byggeri og DI i 2020 og efterfølgende en sammenlægning mellem DI Dansk Byggeri og DI Byg. Det skabte den største organisation i Danmark for den vidt forgrenede branche, der repræsenterer byggeri og infrastruktur i Danmark.

Den bedste måde at sikre indflydelse på er at vi står samlet. Og for at vinde dagsordenen skal vi kunne udpege problemerne på et faktabaseret grundlag og komme med løsningerne, som politikere og embedsmænd kan forholde sig til. Anders Stouge, branchedirektør DI Byggeri

Sammensat gruppe af medlemmer

Han erkender, at opgaven med at sikre fælles fodslag ikke altid bliver enkel, fordi byggeriet er en meget bredt sammensat gruppe af virksomheder, hvis interesser kan være forskellige.

– Men det handler om at finde en balance, hvor man står fast på nogle områder og finder kompromisser på andre, som alle kan se en fordel af. For igen - den bedste måde at sikre indflydelse på er at vi står samlet. Og for at vinde dagsordenen skal vi kunne udpege problemerne på et faktabaseret grundlag og komme med løsningerne, som politikere og embedsmænd kan forholde sig til. De to ting er forbundet, siger Anders Stouge.

I det arbejde er det centralt hele tiden at tage afsæt i branchens betydning for det danske samfund, pointerer Anders Stouge.

Stribe af varme emner

Og der er mange emner at tage fat på. Den grønne omstilling, bæredygtigt byggeri, mangel på kvalificeret arbejdskraft og digitalisering er på agendaen. Yderligere er EU undervejs med et bygningsdirektiv, mens mange i branchen kæmper med kommuners sagsbehandling af byggesager.

– Håndværksmestrene er en væsentlig aktør i det lokale erhvervsliv i hele landet, og vi skal have rammevilkår, der ikke drukner de lokale håndværkere i administrative byrder. Behandlingen af byggesager skal gå hurtigere end i dag, siger Anders Stouge.

Hans erfaring fra energisektoren er også et plus.

– Jeg kender byggeriet set fra energiområdet, og det er jo to sider af samme sag, fordi netop vores boliger og kontorer er helt centrale, når det kommer til energieffektivisering. Her er potentialet stort for at sikre en bæredygtig omstilling, hvor digitalisering bliver en del af løsningerne, siger Anders Stouge.

Fakta

ANDERS STOUGE

58 år.

2022: Branchedirektør for DI Byggeri.

2011: Viceadm. direktør for Dansk Energi.

2005: Branchedirektør for DI Energi.

2003: Energipolitisk chef i DI.

2001: Chefkonsulent i DI.

1996: Økonomisk konsulent i DI.

1993: Økonom hos COWI.

1993: Økonom i KL.

1992: Projektansat på Københavns Universitet.

1992: cand.polit fra Københavns Universitet.

Har desuden lederuddannelse fra MIT i Massachusetts, USA og efteruddannelser fra CBS, INSEAD og MIT.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ben Ron

Ben Ron

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4785
  • Mobil +45 2830 5452
  • E-mail benr@di.dk

Relateret indhold