- Vi har konstant i størrelsesordenen 80 åbne stillinger. Der er simpelthen en så voldsom mangel på kandidater, så vi nu er i en situation, hvor virksomhederne hapser fra hinanden, fortæller senior group vice president Rikke Rønnau, der er HR-chef i virksomheden.

Foto: Colourbox
13.04.22 DIB Nyheder

Systematic presset af manglen på IT-specialister: Vi har konstant 70-80 åbne stillinger

Den danske softwareudvikler Systematic bruger mange ressourcer på rekruttering. Ny DI-undersøgelse understreger, at problemet bare vokser og vokser.

IT-specialister og i særdeleshed softwareudviklere er en efterspurgt ressource. Det ved de alt om i den danske IT-virksomhed Systematic.

- Vi har konstant i størrelsesordenen 80 åbne stillinger. Der er simpelthen en så voldsom mangel på kandidater, så vi nu er i en situation, hvor virksomhederne hapser fra hinanden, fortæller senior group vice president Rikke Rønnau, der er HR-chef i virksomheden.

Hun fortæller, at Systematic, der har hovedsæde i Aarhus og et stykke over 1.000 ansatte, især oplever udfordringer med at få erfarne it-folk til virksomheden.

- Jeg har været i Systematic i syv år og det er bare blevet sværere og sværere. Konkurrencen er blevet skærpet, hvilket hænger sammen med øget efterspørgsel efter it-profiler generelt, men også at det er en bredere gruppe af virksomheder, der rekruttere softwarefolk.

Læs også: DI og Astralis vil afdække potentialet i digital milliardindustri

9 ud af 10 virksomheder har rekrutteringsproblemer

Systematics oplevelser er alt andet end enestående. En ny analyse foretaget af Rambøll for DI Digital viser, at mere end otte ud af 10 virksomheder i IT-sektoren har haft problemer med at rekruttere it-specialister i de seneste seks måneder. Og blandt de store virksomheder med over 30 it-specialister ansat gør udfordringen sig gældende hos 9 ud af 10 virksomheder.

Rambølls undersøgelse viser også, at rekrutteringsudfordringer findes overalt i landet – og at mange virksomheder forventer, at de bliver endnu større i den kommende tid.

Hvis ikke rekrutteringsproblemerne bliver tacklet, kan det blive en dyr omgang for Danmark, mener brachedirektør i DI Digital Rikke Hougaard Zeberg.

- Vi risikerer at vinke farvel til de store gevinster ved digitalisering. Det gælder også muligheden for at løse alvorlige samfundsproblematikker som klima og sundhed. Det haster at få gjort noget ved problemet, hvis vi skal nå vores digitale ambitioner og fortsat skabe vækst i Danmark, siger hun.

Løsning: Større optag på it-uddannelserne

Ifølge DI Digital er der behov for politisk prioritering og handling, hvis problemerne skal løses.

- Der skal være et langt større optag på IT-uddannelserne, og samtidig skal vi have indført teknologiforståelse som obligatorisk fag i folkeskolen, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Rikke Rønnau fra Systematic er meget enig.

- Der er akut behov for politisk vilje og handling. Samtidig skal vi fra virksomhedernes og uddannelsesinstitutionernes side også arbejde på at gøre it og datalogi interessant for en bredere gruppe. Eksempelvis ved at understrege, hvordan du gennem it kan gøre en stor og positiv forskel for samfundet, siger hun. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Rikke Hougaard Zeberg

Rikke Hougaard Zeberg

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3173
  • Mobil +45 2084 0194
  • E-mail riz@di.dk

Relateret indhold