I 2019 leverede Rockwools to danske fabrikker overskudsvarme for det, der svarer til 23.000 MWh, til de lokale fjernvarmeværker i hhv. Vamdrup og Arden.

Foto: Rockwool Nordics
02.05.22 DIB Nyheder

Virksomhederne kan levere overskudsvarme til 100.000 husstande

400.000 husstande, som bliver opvarmet af naturgas, skal i de kommende år skifte til fjernvarme eller varmepumper. Virksomhederne er i stand til at levere klimavenlig overskudsvarme til 100.000 husstande, viser en analyse, som Rambøll har lavet i samarbejde DI Energi.

Overskudsvarme er spild fra virksomhedernes produktion. I dag forsvinder store mængder varme ud i den blå luft, men det er muligt at udnytte den billige og klimavenlige varme via fjernvarmenettet.

1. januar i år blev afgiften på at udnytte overskudsvarme fjernet, hvis virksomheden, som leverer varmen, er certificeret af Energistyrelsen. Det betyder, at det kan betale sig at udnytte langt mere overskudsvarme end tidligere.

- Det er afgørende, at afgiften er fjernet. Nu skal vi i gang med at udnytte langt mere overskudsvarme af hensyn til klimaet og vores forsyningssikkerhed. Der bliver brug for varmen, når så mange husstande skal skifte fra naturgas til fjernvarme, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Læs også: Rockwoolvarme kan forsyne 1.500 boliger

Kontakt lokalt fjernvarmeværk

En ny analyse, som Rambøll har lavet i samarbejde DI Energi, anslår, at danske virksomhederne er i stand til at levere klimavenlig overskudsvarme til 100.000 husstande, da det kun er 40 procent af virksomhedernes overskudsvarme der i dag bliver udnyttet. Den kommer fra relativt få virksomheder.

Mulighederne for at udnytte overskudsvarmen er generelt størst i de store produktionsvirksomheder. De producerer ofte store mængder overskudsvarme med en høj temperatur, som ikke skal hæves, inden varmen bliver sendt ud i fjernvarmenettet.

- Virksomheder, der gerne vil af med deres overskudsvarme, skal række ud til det lokale fjernvarmeværk og andre virksomheder med overskudsvarme i nabolaget og indgå et samarbejde. Ofte ligger virksomheder med overskudsvarme tæt på hinanden i erhvervsområderne og ved at samarbejde om at udnytte overskudsvarmen, bliver forretningsmodellen endnu bedre med større gevinst for både virksomheden og fjernvarmeselskabet, siger Tina Kramer Kristensen, direktør for Energy Systems i Rambøll.

Læs også: Gaspriserne er steget 660 procent på tre år: Hvad skal din virksomhed gøre?

Etabler taskforce for koordination

Der er endnu mere overskudsvarme at hente uden for industrien, påpeger rapporten. Datacentre, renseanlæg og vandværker kan levere store mængder overskudsvarme, hvis de bliver koblet på fjernvarmenettet. Her er der tale om varme med en relativt lav temperatur, som skal hæves i en varmepumpe, inden den kan bruges til at opvarme husstandene.

Hvis det skal være rentabelt at udnytte overskudsvarmen fra for eksempel datacentre, skal de placeres tæt på et fjernvarmenet.

- Vi anbefaler, at regeringen etablerer en taskforce, som kan sikre, at der sker en koordination mellem myndighederne, så vi får udnyttet mest mulig overskudsvarme. I mange tilfælde vil der være brug for konkret vejledning, så virksomheder, fjernvarmeselskaber og kommuner kan finde rundt i reglerne, siger Troels Ranis.

Læs også: DI: Pris på CO2-udledning er afgørende for den grønne omstilling

Fjern krav om certificering 

En del virksomheder er parate til at forære overskudsvarmen væk. I det tilfælde kan det være nødvendigt at lempe reglerne yderligere. DI Energi og Rambøll anbefaler, at disse virksomheder slipper for besværet med at blive certificeret.

- For de små og mellemstore virksomheder er energicertificeringen relativ dyr og administrativ besværlig. Hvis vi skal udnytte overskudsvarmen fra de virksomheder, som er villige til at forære varmen væk, kan man med fordel fjerne afgiften og kravet om certificering for dem, siger Tina Kramer Kristensen.

Læs også: DI og Varde Kommune vil sætte danske kommuner fri: Slut med bøvl og byrder

Fakta

Overskudsvarmen er der – hvordan får vi den udnyttet?

Rambøll-analysen præsenteres ved onlinemøder i DI Energi, hvor du får svar på følgende spørgsmål:

- Hvor stort er potentialet i overskudsvarme – og hvor findes den?

- Hvordan udnyttes overskudsvarmen – og kan det betale sig?

- Hvordan sikres samarbejdet mellem virksomhed og forsyningsselskaber om gode projekter?

Tid:

10. maj. kl. 10.00 - 11:00

Læs mere og tilmeld dig: 

Overskudsvarmen er der – hvordan får vi den udnyttet?

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold