09.05.22 DIB Nyheder

DI: Eksporten stiger, men fremtiden er usikker

Krig i Ukraine, nedlukning i Kina, mangel på materialer og store prisstigninger vil på et tidspunkt ramme eksporten.

Eksporten steg med 6,7 procent i marts. I hele første kvartal var der en fremgang på 5,2 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Eksporten er steget i årets første måneder, men det kan blive svært at fortsætte de positive takter. Eksportvirksomhederne går en meget usikker fremtid i møde, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det er både eksporten af varer og søtransport, der har fået et ordentligt løft i første kvartal. I begge tilfælde er stigende priser med til at øge eksporten. Fokuserer vi på de eksporterede mængder, har vareeksporten ligget på et næsten uændret niveau over de seneste tre måneder. De eksporterede varemængder faldt lidt i marts, siger Allan Sørensen.

- Udsigterne for eksporten er desværre ikke lige så robuste som for ganske få måneder siden. Udsigterne er især blevet svækket af krigen i Ukraine og nedlukningerne i Kina, siger Allan Sørensen.

- Krigen i Ukraine har ført til sanktioner, usikkerhed og lavere vækst i udlandet, som giver et tab af eksportordrer. Hertil kommer udfordringerne med mangel på materialer og voldsomme prisstigninger, som også spænder ben for eksportvirksomhederne, siger Allan Sørensen.

- Nedlukningerne i Kina kommer til at påvirke eksporten negativt, da de fører til lavere aktivitet og lukkede havne. Kina er i de seneste år vokset til et af danske virksomheders helt store markeder. Kina er også utrolig afgørende for mange virksomheders forsyningslinjer, og derfor vil nedlukningerne i Kina ramme aktiviteten i danske virksomheder, siger Allan Sørensen.

- Problemerne rammer især vareeksporten. Tjenesteeksporten kan forhåbentlig se frem til lidt lysere tider, da afviklingen af coronarestriktionerne i Danmark og udlandet kan sætte fart på rejseaktiviteten, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold