- Jeg forventer, at vi nu er ved at have set inflationen toppe, og at den snart vil begynde at aftage, siger Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

23.05.22 DIB Nyheder

DI: Høj inflation i Danmark og resten af Europa

Inflationen steg i april med 7,4 procent i Danmark. Men den vil snart begynde af aftage, vurderer DI’s cheføkonom.

Forbrugerpriserne steg i april med 7,4 procent, når disse opgøres efter den EU-harmoniserede metode. I hele EU ligger inflationen på 8,1 procent. De EU-harmoniserede forbrugerpriser er en fælles europæisk metode, der gør det nemmere at sammenligne inflationen på tværs af lande.

- Inflationen er aktuelt meget høj i Danmark. Det samme billede ses i resten af Europa og USA. Alle lande bøvler med en inflation på mere end fem procent, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

- Det er især de ufattelig store prisstigninger på energi og råvarer, som har drevet inflationen i vejret. Råvarer til fødevareproduktionen er også steget kraftigt i pris. Vi har over den seneste måned set energipriserne falde en smule igen, og det kan forhåbentlig hjælpe med at dæmpe inflationen i den kommende tid, siger Allan Sørensen.

- Jeg forventer, at vi nu er ved at have set inflationen toppe, og at den snart vil begynde at aftage, siger Allan Sørensen.

Læs mere om inflation hos Danmarks Statistik.

Inflation på 70 procent i Tyrkiet

Listen med lande der har en inflation på over ti procent er blevet længere over de seneste måneder. Listen omfatter nu Estland, Litauen, Tjekkiet, Letland, Bulgarien, Rumænien, Polen, Nederlandene og Slovakiet. Estland er europæisk topscorer med en inflation på hele 19,1 procent over det seneste år. Malta og Frankrig har den laveste inflation på 5,4 procent.

- Det er hele Europa, der bøvler med høj inflation. I ni EU-lande skal der nu bruges to cifre, når de opgør inflationen, siger Allan Sørensen.

- Det er en utrolig ringe trøst for os danskere, at inflationen rammer hårdere i store dele af Europa. Den høje globale inflation giver lavere vækst i hele verdensøkonomien, siger Allan Sørensen.

I USA er forbrugerpriserne steget med 8,3 procent over det seneste år. I Tyrkiet steg inflationen til 70 procent i april.

- Tyrkisk økonomi er plaget af ekstrem høj inflation. I Tyrkiet stiger priserne dag for dag, og det er utrolig hårdt for tyrkerne, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold