DI-prognose: Ingen vækst resten af året
En ny prognose fra Dansk Industri (DI) forudser, at resten af året er tabt på den økonomiske front. Der vil ingen vækst komme som følge af de problemer, der har ramt virksomhederne og økonomien. Ser du et år frem er der håb om, at væksten vender retur og inflationen preller af.
Glem alt om økonomisk fremgang resten af året. I bedste fald holder vi skindet på næsen og undgår et egentlig tab af velstand og vækst. Sådan lyder den triste konklusion fra Dansk Industri (DI) i en ny prognose for dansk økonomi. På længere sigt er der dog håb om, at vi undgår en voldsom nedtur.
- Det er en flodbølge af udfordringer, der har ramt dansk økonomi og de danske virksomheder. Og det vil naturligt sætte sit præg på økonomien resten af året, siger DI’s politisk økonomiske chef Morten Granzau Nielsen.
Udfordringerne er velkendte. I flæng nævner DI-chefen krigen i Ukraine og de tilhørende sanktioner. Adgangen til og prisen på materialer. Coronanedlukning i Kina. Højere renter og inflation. Og i høj grad også den fortsatte mangel på medarbejdere.
- Vores håb er så, at udfordringerne lige akkurat ikke bliver større, end væksten kan vende retur næste år. Vi kan være heldige, at noget af dampen blot bliver taget af økonomien på et tidspunkt, hvor vi ellers potentielt kiggede ind i en overophedning. Men usikkerheden er historisk stor, siger Morten Granzau Nielsen.
Ingen vækst resten af året
De kolde tal lyder således i DI’s prognose: I 2022 vil økonomien vokse med 2,9 procent. Men al den vækst er allerede indtruffet, og faktisk kommer der til at være en lille tilbagegang i sommerhalvåret.
- Dansk økonomi stod heldigvis i et godt udgangspunkt ved årets start. Derfor vil væksten fortsat være ganske pæn, når du sammenligner 2022 med 2021, men humlen er, at vi skal ind i næste år, før vi reelt kan gøre os håb om øget produktion og velstand, siger Morten Granzau Nielsen og tilføjer:
- Vi håber og tror på, at næste år kan byde på fornyet fremgang, men det bliver næppe samme vækst, som vi har set i de seneste år, og meget kan fortsat komme på tværs og stoppe fremgangen.
Stadig jobfremgang
På trods af de beherskede forventninger til den økonomiske vækst er der stadig en forventning om jobfremgang – om end i et betydeligt mere afdæmpet tempo. Af DI’s prognose fremgår, at beskæftigelsen fra fjerde kvartal 2021 til fjerde kvartal 2022 vil stige med 39.000 og yderligere 17.000 beskæftigede vil komme til i 2023.
- Det indikerer, at der fortsat vil være behov for reformer, der kan øge antallet af hænder og hoveder på arbejdsmarkedet. For selvom økonomien går et gear ned, så vil behovet for medarbejdere stadig være stort, siger Morten Granzau Nielsen.
Både eksport og hjemligt forbrug er ramt
Af DI’s prognose fremgår det, at både eksporten og det hjemlige forbrug er ramt hårdt.
Vareeksporten bliver ramt rigtig hårdt af sanktioner på eksporten til Rusland samtidig med, at mange virksomheder mangler materialer. Ifølge Danmarks Statistik er det næsten to tredjedele af industrivirksomhederne, der er begrænsede i deres produktion som følge af manglen på materialer.
Og kigger man på det hjemlige forbrug, så er danskernes forventninger til deres egen økonomiske situation og forbrugertilliden på det laveste niveau i 30 år.
- Det indikerer, at forbruget stå foran en opbremsning – dog ikke nær så voldsomt, som forbrugertilliden indikerer. Men med den høje inflation, vi rammes af, så kommer vi ikke uden om en opbremsning i privatforbruget, siger Morten Granzau Nielsen fra DI.
Inflationen ventes at aftage
Er der et lyspunkt i DI’s prognose så er det, at det mest sandsynlige scenario for den inflation, der giver alle fra centralbanker til investorer og forbrugere grå hår i hovedet, er en gradvis afdæmpning over det næste år.
I lighed med regeringen og Nationalbanken forventer DI, at vi i de kommende års tid vil se et betydeligt fald i prisstigningerne.
- Det skyldes ikke mindst, at store dele af stigningerne i for eksempel råvarer og energi allerede er indregnet i de nuværende priser. Med stor sandsynlighed vil prisstigningerne altså ret snart aftage betydeligt, men priserne vil fortsat være høje. Netop inflationen har givet ekstra grå hår i hovedet, da der er ekstraordinær stor usikkerhed om den fremtidige udvikling i priserne, siger DI’s politisk økonomiske chef.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.