UNHCR uddeler tæpper til fordrevne fra Ukraine, som venter ved grænsen til Polen.

Foto: UNHCR/Valerio Muscella
24.05.22 DIB Nyheder

Erhvervsliv tager rekordstort ansvar i Ukraine

Aldrig før har viljen til at hjælpe mennesker i nød været så stor som under Ukraine-konflikten. Donationer til FN’s Flygtningorganisation fra dansk erhvervsliv sætter rekord.

Erhvervslivet og ikke mindst danske virksomheder har taget et kæmpe ansvar for at hjælpe Ukraine og ukrainere i nød efter Ruslands invasion. Det viser bidragene til UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, der faktisk aldrig har været højere i forhold til andre konflikter i verden.  

Det fortæller Eva Raabyemagle, der er chef for UNHCR’s  afdeling for partnerskaber med private virksomheder i Danmark.

- Vi har oplevet en interesse for at hjælpe fra virksomheder og fonde, som vi aldrig har set ved tidligere konflikter. Faktisk fra samme aften, hvor Rusland gik ind i Ukraine i februar, fik vi den første henvendelse med ønske om at donere et større beløb, fortæller hun.

Samlet har bidrag fra danske virksomheder og fonde til UNHCR rundet 62 millioner kroner i kontante indbetalinger. Det betyder, at Danmark er i top-10 over lande, hvor den private sektor er trådt til for at hjælpe i forbindelse med Ukraine-krisen. Desuden er der indgået partnerskaber om andre leverancer.

Brug for 10 mia. i 2022

Eva Raabyemagle har siden 2018 stået i spidsen for at opbygge UNHCR’s afdeling, der indgår partnerskaber med danske virksomheder. UNHCR’s tilstedeværelse i FN Byen i København rummer samtidig det globale privatsektorteam, der står for koordineringen af partnerskaber med virksomheder, fonde og private filantroper i alle dele af verden. Også globalt  tegner der sig et helt usædvanligt billede  – støtte fra virksomheder, fonde og privatpersoner udgør ca. en tredjedel af alle de indkomne bidrag, hvilket heller aldrig set før.

Den alvorlige humanitære krise accelererer, og UNHCR har netop opgjort det samlede behov for donationer til at beskytte og hjælpe flygtninge og fordrevne i Ukraine og nabolandene  til 1,27 mia. dollar for resten af 2022, svarende til 10 mia. kr. Lige nu er 57 procent på plads globalt.

- Det er et astronomisk beløb, der er brug for. Men vi ser også frem mod resten af året, og en vinter, hvor flygtninge og internt fordrevne har ekstra brug for hjælp. Det er især i Europa, at den private sektor har budt ind, men også Japan og USA er med helt fremme, fortæller Eva Raabyemagle og uddyber:

- Der er ingen tvivl om, at mediernes dækning spiller en afgørende rolle for, at donationerne når det høje niveau. Samtidig er der en nærhed og identifikation, som især europæere kan føle. Vi hører også fra virksomhederne, at der er et pres  fra medarbejdere og kunder om at hjælpe. 

Udover direkte pengebidrag, som virksomheder også kan mobilisere via indsamlinger blandt medarbejdere og kunder, indgår UNHCR også pro-bono samarbejder med virksomheder om donationer af helt specifikke ydelser, som UNHCR har kritisk brug for f.eks. indenfor transport, logistik, og  adgang til digitale services. UNHCR opfordrer også virksomheder til at tilbyde flygtninge jobmuligheder og til at bruge deres stærke stemme til at skabe forståelse for flygtningenes helt særlige behov.

Læs også: Medicinsk udstyr og medicin kører mod Ukraine

DI: Erhvervsliv tager stort ansvar

DI har som UNHCR mærket en stor interesse fra dansk erhvervsliv for at hjælpe Ukraine og landets beboere. Underdirektør Jens Holst-Nielsen koordinere således en stribe virksomheders bidrag til landet.

- Vi er dybt imponeret over virksomhedernes interesse i at bidrage på rigtigt mange områder. For os har opgaven primært været at finde transportdonationer til de store partier af varer som vi er blevet tilbudt. Sammen med med Ukraines ambassade i Danmark, detailkæden COOP, danske transportvirksomheder og organisationen Bevar Ukraine har vi sikret, at varerne er nået effektivt frem til Ukraine, fortæller han.

Den 10. maj blev således den 10. transport af vare sendt afsted med donationer fra en bred vifte af virksomheder.

Læs også: Milepæl for virksomheders nødhjælp til Ukraine

Vi hører også fra virksomhederne, at der er et pres fra medarbejdere og kunder om at hjælpe. Eva Raabyemagle, chef for UNHCR’s partnerskaber med private i Danmark.

Virksomheder hjælper med genopbygning

Jens Holst-Nielsen påpeger, at der stadig er brug for dansk erhvervslivs bidrag – med den justering, at det også er vigtigt at tænke genopbygning af Ukraine ind.

I begyndelsen af maj blev der sendt entreprenørmaskiner afsted, der skal bruges til at genopbygge de bombede byer og veje.

- Der er tale om en rigtig stor opgave, hvor der skal ryddes op efter de ufattelige ødelæggelser som den russisk invasion har skabt. Sammen med vores medlemmer arbejder vi målrettet på at hjælpe med genopbygningen også. Her er viljen til at bidrage også stor, siger Jens Holst-Nielsen.

Læs også: Danske entreprenørmaskiner på vej til Ukraine

UNHCR: Stadig brug for donationer

Eva Raabyemagle fra UNHCR påpeger samtidig, at det stadig er vigtigt ikke at glemme konflikter i andre dele af verden.

- Vi indgår gerne langvarige samarbejder med virksomheder, der ønsker at hjælpe os med at løfte den enorme opgave vi har globalt med at beskytte og hjælpe mennesker på flugt fra krig, vold og forfølgelse og finde varige løsninger – vi arbejder med  alle aspekter af flygtninges liv. Flygtninge kommer ofte afsted uden ejendele og mister også deres hjemlands beskyttelse. Her er det vores opgave at hjælpe dem i det tomrum, siger Eva Raabyemagle.

Ifølge FN’s opgørelse er der aktuelt over 13 millioner ukrainere på flugt. Heraf er 6,2 millioner flygtet ud af landet, mens de øvrige er flygtet inden for Ukraines grænser.  

- Ukraine krisen er stadig voksende, så derfor er der stadig brug for erhvervslivets donationer og hjælp. Kontante bidrag er den mest effektive og hurtige måde at støtte på, men vi også brug for mange produkter som f.eks. madrasser, termotæpper, generatorer, soldrevne lamper, telte, power banks, lagerplads, transport og meget andet, siger Eva Raabyemagle.

Læs mere her om UNHCR’s behov for nødhjælp til Ukraine

Ukraine Situation: UNHCR Revised Supplementary Appeal | Global Focus

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jens Holst-Nielsen

Jens Holst-Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3017
  • Mobil +45 2060 6986
  • E-mail jhn@di.dk

Relateret indhold