"Ved at lempe sprogkravene til selve kørekortet, får trafikselskaber og busoperatører friere rammer til at definere, hvilke sproglige krav de mener er relevante, og ansætte de personer, de finder kvalificerede til at køre bus," siger Karsten Lauritzen, direktør i DI Transport.

16.05.22 DIB Nyheder

Firkantet sprogregel holder ukrainere og andre udlændinge fra buskørsel

Udlændinge skal kunne tale og forstå dansk for at kunne tage et dansk buskørekort. Det er med til at holde ukrainske flygtninge og andre fra muligheden, der nærmest kommer med jobgaranti.

Som udlænding i Danmark kan man ikke erhverve sig et buskørekort, hvis man ikke tager teori- og køreprøve på dansk. Det er en regel, der ikke fraviges. Heller ikke når det gælder de ukrainske flygtninge, der i øjeblikket kommer til Danmark på grund af Ruslands invasion af landet.

- Det er en ekstremt firkantet regel. Ingen kører jo bus med deres sprogkundskaber. Branchen mangler desperat buschauffører, fordi mange nuværende chauffører fra de store generationer er på vej på pension. Derfor så vi meget gerne, at den blev lavet om, så både ukrainerne og andre kan komme i gang med at få et kørekort til bus, siger Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport.

Læs også: Nu må jobcentre sende unge direkte i arbejde

Lav reglen om

Han mener, reglen skal ændres, så det bliver muligt at tage kørekortet på et fremmedsprog.

- Der er mange tekniske detaljer, man skal kunne for at få et buskørekort. Der er ikke nogen fornuft i at forlange, at kursisterne både skal udfordres både sprogligt og faktuelt for at få lov til at køre bus i Danmark, siger Karsten Lauritzen.

Læs også: Udlændinge skaber værdi for over 200 mia. kr.

Til gengæld foreslår Dansk Industri, at danskkundskaberne kan komme, når buskørekortet er i hus.

- Det kunne være sådan, at danskprøven skal være bestået senest to år efter, kørekortet er erhvervet. Det forslag har vi givet til Færdselsstyrelsen. Ved at lempe sprogkravene til selve kørekortet, får trafikselskaber og busoperatører friere rammer til at definere, hvilke sproglige krav, de mener er relevante, og ansætte de personer, de finder kvalificerede til at køre bus. Og så er der jo gode muligheder for, at et job i en dansk virksomhed og mødet med passagerer kan gøre det lidt nemmere at øve de danske gloser, siger Karsten Lauritzen.   

Læs også: Syrisk buschauffør er blevet lokal kendis i Odense

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Helene Imer Eskildsen

Helene Imer Eskildsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4557
  • Mobil +45 5016 0130
  • E-mail hees@di.dk

Relateret indhold