- Konsekvensen af de nye visumregler kan desværre meget vel blive, at vi ikke længere kan anvende vores dygtige og velrespekterede teknikere, og i stedet må anvende lokale medarbejdere, der måske ikke er lige så dedikerede, siger Bjarne Skaaning, der er Partner & Financial manager i Granudan Denmark.

Foto: Getty Images
19.05.22 DIB Nyheder

Stadig forvirret: Sådan navigerer du i det britiske visum-system efter Brexit

Der er gået mere end et år siden Storbritannien forlod EU's indre marked. Alligevel er der stadig mange virksomheder, som har store udfordringer med at navigere i det britiske visumsystem. DI står klar til at hjælpe medlemsvirksomhederne.

Mange virksomheder har store problemer med at finde rundt i, hvordan de kan sende medarbejdere til Storbritannien på opgaver. Det fortæller Anita Kurowska Larsen, der er Dansk Industris (DI) specialist inden for medarbejdermobilitet.

- Det er mange forskellige typer af virksomhederne, som vi hører fra. Men kendetegnende for dem alle er, at de nye visum-regler gør det langt sværere for dem at sende medarbejdere til Storbritannien, siger Anita Kurowska Larsen.

Ifølge DI kan virksomhederne inddeles i tre grupper.

Én gruppe er virksomheder, der eksporterer et produkt – digitalt eller fysisk - og i den forbindelse skal sende medarbejdere til UK. Der kan være tale om forretningsrejser som salgsmøder og messebesøg, men det kan også være montage eller installation af det pågældende produkt, eller nogle after sales-serviceeftersyn. De fleste medarbejdere i denne gruppe vil kunne rejse ind visumfrit eller få et Standard Visitor Visa.

Gruppe to er virksomheder, der har et datter- eller søsterselskab i UK, og har brug for at kunne sende nøglemedarbejdere og trainees til det britiske koncernselskab. Til denne gruppe virksomheder og medarbejdere er der introduceret to nye ordninger i april 2022. Men der er knyttet en række krav, der skal være opfyldt; herunder at det job, som vedkommende skal udføre, skal stå på en liste over kvalificerede beskæftigelser.

Gruppe tre er virksomheder, der har specialiseret sig i forskellige typer opgaver med montage og vedligehold af onshore og offshore vindmøller. Disse virksomheder sender typisk både sitemanagers og højt specialiserede teknikere af sted.

- Det er i denne gruppe tjenesteydere, at vi ser de største problemer med at leve op til visumkravene, siger Anita Kurowska Larsen. For selv om Storbritannien her i foråret har reformeret og udvidet de eksisterende visumordninger, så er ikke alle problemer løst.

Granudan oplever problemer

En af de virksomheder, der har oplevet dette problem, er Granudan. Virksomheden har udviklet et særlig koncept til at vedligeholde formene, der anvendes til fremstilling af vindmøllevinger, hvor de ikke bare sælger de slipmidler og påføringsværktøjer, der bruges i processen, men tilbyder at løse hele opgaven inklusive de service teams, der udfører selve reparations- og vedligeholdelsesarbejdet af formene.

Granudan har globale aftaler på reparation og vedligeholdelse af formene, der anvendes til støbning af vingerne. Ved hvert job sender virksomheden en site manager og en gruppe teknikere, der er specialister i netop den type opgaver. Og de rejser i hele verden. Specialisterne er ikke fast ansat i Granudan, men hyres ind specifikt til det pågældende projekt gennem en tæt udenlandsk samarbejdspartner. For at opgaven kan udføres optimalt, er det vigtigt for både kunden og Granudan, at de samme erfarne teknikere anvendes.

Da der er tale om en tjenesteydelse for en kunde i Storbritannien, vil det være oplagt for Granudan at bruge den britiske visumordning Service Provider. Men i denne ordning er der nogle krav, som virksomheden ikke kan leve op til.

Dels skal ansøgeren have været ansat i virksomheden i mindst 12 måneder direkte forud for udsendelsen – det passer ikke med Granudans forretningsmodel. Og dels skal ansøgeren have mindst en bachelor-eksamen eller dokumentere erfaring, der svarer til en bachelor - det kan en tekniker, der som oftest er oplært i jobbet, ikke.

En blindgyde

For Granudan er visumordningen for tjenesteydere altså en blindgyde. DI er derfor ved at undersøge, om en mulig udvej kunne være at ansætte de pågældende teknikere direkte i et britisk selskab – men i så fald vil der ikke længere være tale om en midlertidig tjenesteydelse med egne medarbejdere.

- I denne situation vil Granudan skulle etablere en filial i Storbritannien og ansætte de pågældende teknikere på den såkaldte Skilled Worker visa under det almindelige ”Point Based System”, fortæller Anita Kurowska Larsen, der er DI's specialist.

I denne ordning stilles der ikke helt så høje krav til ansøgerens tekniske kvalifikationer. Til gengæld er der krav om en engelskprøve fra en godkendt testudbyder. Desuden vil hele set-uppet med lokalansættelse bare for en opgave på to til otte uger være en ret stor byrde for begge parter.

Da det britiske marked med de mange store vindmølleparker er et interessant marked, håber Granudan selvfølgelig, at det på sigt bliver muligt at finde og tiltrække lokale folk, der med tiden vil kunne blive til specialister.  
 
- Konsekvensen af de nye visumregler kan desværre meget vel blive, at vi ikke længere kan anvende vores dygtige og velrespekterede teknikere, og i stedet må anvende lokale medarbejdere, der måske ikke er lige så dedikerede, siger Bjarne Skaaning, der er Partner & Financial manager i Granudan Denmark.

Overblik over reglerne

Besøg FAQ til arbejdsgivere om brexit - DI (danskindustri.dk) (kun for medlemmer i DI) og få svar på spørgsmål om følgende emner:

  • Hvilke krav om opholds og arbejdstilladelse gælder for medarbejdere, der skal arbejde i Storbritannien?
  • Kan danske medarbejdere bevare deres danske sociale sikring ved arbejde i Storbritannien?
  • Hvad skal vi være særligt opmærksomme på vedrørende GDPR?
  • Hvilke krav gælder for anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer?
  • Hvilke minimumsvilkår virksomheden overholde, når man udstationerer medarbejdere til UK?
  • Hvilken dokumentation skal vises på grænsen?

 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Anita Kurowska Larsen

Anita Kurowska Larsen

Chefkonsulent, International People & Mobility

  • Direkte +45 7216 0294
  • Mobil +45 2381 2105
  • E-mail anl@di.dk

Relateret indhold