16.06.22 DIB Nyheder

Nye forretningsvilkår kloden rundt - rundtur med DI kontorer

Corona, forsyningskrise og krig i Ukraine ændrer globale forretningsvilkår kloden rundt. DI’s internationale afdelinger giver dig overblik.

DI i EU

Kontakt Anders Ladefoged 

EU skal være mindre afhængig af ressourcer udefra

Coronakrisen og krigen i Ukraine har sat spot på EU’s afhængighed af ressourcer udefra – fra mikrochips til energi. Der sættes ind fra mange sider for at mindske denne afhængighed. 30. marts offentliggjorde EU-Kommissionen en pakke med lovforslag, der skal gøre EU’s økonomi mere cirkulær og dermed føre til et lavere ressourceforbrug.

Omdrejningspunktet for Kommissionens udspil er en ny Ecodesignforordning, der både stiller produktkrav og informationskrav til produkter på markedet i EU. Potentielt er alle produkter omfattet, dog er foder, fødevarer samt medicin undtaget. De nye krav omhandler f.eks. holdbarhed og reparérbarhed. De nye informationskrav udmøntes især i et nyt digitalt produktpas, som både bliver et redskab for virksomheder i værdikæden og for forbrugere.

De konkrete krav stilles på produktniveau og udstedes senere af Kommissionen. Ca. fire produktkategorier forventes at blive offentliggjort om året frem mod 2030. De produkter, der forventes at være blandt de første, er tekstiler, møbler, dæk, madrasser og halvfabrikata som cement, kemikalier og stål.

DI i Kina

Kontakt Peter Bøgh Hansen

Hård coronakurs får udlændinge til at forlade Kina

På trods af løfter om det modsatte iværksatte Shanghai en omfattende lockdown i slutningen af marts. Nedlukningen er en konsekvens af den kinesiske regerings nul-tolerance-strategi, hvad angår bekæmpelsen af Covid-19. Byens 25 millioner indbyggere er nu under streng bevægelseskontrol. Nedlukningen skulle oprindeligt være ophævet 5. april, men de fleste restriktioner er fortsat i kraft, og de bliver tidligst lempet i juni.

Situationen har store økonomiske implikationer for både Kina og den øvrige verden. Lastbilstransport ind og ud af Shanghai er hårdt ramt og har resulteret i en massiv ophobning af containerskibe ud for havnen. Det skaber nye flaskehalse for de i forvejen pressede globale forsyningskæder. Håndteringen af Shanghais lockdown viser, at et stabilt forretningsmiljø ikke længere kan garanteres i Kina. Et stort antal udlændinge har som følge af regeringens skrappere politiske kurs forladt landet de senere år, og flere vil utvivlsomt følge efter.

DI i Kenya

Kontakt Klaus L. Christensen

Ukrainekrise – og ny forretningsmulighed

Krigen i Ukraine påvirkede inden for få uger globale forsyningskæder. I Østafrika betød det i første omgang lange køer ved benzintanke. Dernæst har fulgt en bekymrende fødevarekrise grundet dramatisk prisstigning på basale importvarer som madolie og hvede. Som konsekvens øger lande som Kenya, Uganda og Tanzania investeringer både i olie/gas samt i grøn energi, og indenrigsproduktion af alternative fødevarer står højt på agendaen.

Krisen til trods er der også muligheder i regionen. Det blev understreget i maj, hvor softwarefirmaet cBrain hos DI underskrev en aftale om at levere en digital løsning til Kenyas arbejde med producentansvar på affaldsbehandling. Det kræver en omfattende håndtering af bl.a. plast, glas, elektronik og metal, hvor en dansk virksomhed nu får hul på det afrikanske marked.

DI i Tyskland

Kontakt Robert P. Perz

DI forbedrer eksporthjælp til Tyskland

Dansk Industri gør det første skridt ind på det tyske marked endnu nemmere. I april åbnede DI således en ny afdeling i Flensborg.

Afdelingen i Flensborg åbnes i samarbejde med den tyske erhvervsorganisation IHK, hvilket giver medlemsvirksomheder adgang til både DI’s rådgivere og til tysk ekspertise på flere områder, når de ønsker at etablere sig i Tyskland.

DI’s første afdeling syd for grænsen blev indviet i München for 3 år siden. Med den nye afdeling i Nordtyskland efterkommes en stor efterspørgsel, fordi mange virksomheder ser den region som det mest enkle første skridt ind på eksportmarkedet. Derfra kan det være nemmere at ekspandere mod syd.

IHK Flensborg har blandt andet seks internationale rådgivere, som DI’s medlemmer nu også kan trække på. Dertil har DI planer om også at få en egen konsulent på kontoret i grænsebyen.

Læs mere: DI styrker fodfæste i Tyskland

Dansk Industri hjælper din virksomhed med eksport til alle markeder. Det sker fra hovedkontoret i København samt fra DI-afdelinger i Bruxelles, Rusland, Tyskland, Indien, Kina, USA, Kenya og Brasilien.

Jeppe Falck

Jeppe Falck

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3944
  • Mobil +45 3016 6505
  • E-mail jefa@di.dk

Relateret indhold