22.06.22 DIB Nyheder

DI: Nye vindstød sænker forbrugertilliden

Nye tal fortæller at danskernes tillid til økonomien er i bund – men DI regner ikke med tilsvarende dyk i forbruget.

Forbrugernes syn på økonomien bliver for femte måned i træk mørkere, viser en ny måling fra Danmarks Statistik. Sidste måneds historiske bundrekord er dermed allerede overgået.

- Bunden er tilsyneladende røget helt ud af forbrugernes syn på økonomien, nu hvor forbrugertilliden for anden måned i træk når et historisk lavpunkt. Når man spørger forbrugerne, ligner finanskrisen i 2008 en solfyldt sommerdag sammenlignet med det aktuelle uvejr, siger Morten Granzau, underdirektør i Dansk Industri.

Målingen er udført i de første to uger af juni blandt 1.500 danskere. I juni måneds måling falder forbrugertillidsindikatoren til et nettotal på minus 24,8 fra det i forvejen rekordlave minus 22,9 i maj. Til sammenligning var det laveste niveau under coronakrisen minus 11,9, og under finanskrisen i 2008 nåede forbrugertilliden minus 16,6.

- Forbrugerne har været i hård modvind hele foråret. Det har krævet dybere og dybere greb i lommerne at få råd til mad, brændstof og elektricitet. Nu ser vi tegn på, at blæsten tager til. Den seneste måneds stigende renter og meldingerne om yderligere stigninger i vente truer med at sende boligpriserne nedad og renteomkostningerne opad. Og har man aktier, har opsparingen fået et ordentligt hak i tuden. Samtidig giver Putins reduktion i gasleverancerne den seneste tid grund til yderligere bekymring, siger Morten Granzau, der dog mener, at Danmark står godt rustet til udfordringerne.

- Midt i blæsevejret er det dog værd at huske på, at beskæftigelsen stadig er tårnhøj, mange har store opsparinger stående fra de sidste coronanedlukninger, og i sensommeren vil varmechecken komme en del familier til undsætning. Forbrugerne har altså gode muligheder for at ride stormen af, og vi forventer ikke et dyk i forbruget på linje med det, som forbrugertillidsmålingen indikerer, siger Morten Granzau.

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold