Den grønne omstilling kan blive århundredets erhvervsmulighed for Danmark, og den skal vi gribe, mener Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Foto: Steen Brogaard
27.06.22 DIB Nyheder

Ellemann: Som statsminister vil jeg måles på et grønnere, rigere og friere Danmark

Hvilke ambitioner og visioner har danske politikere for landets udvikling i en usikker tid, hvor det økonomiske råderum er begrænset. DIBusiness har spurgt en række partiledere til en artikelserie. Første bud kommer fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, der vil et ”grønnere, rigere og friere Danmark”, som han gerne vil måles på som kommende statsminister.

Inden et år er gået, skal danskerne til folketingsvalg. Det sker i en tid, hvor særligt coronapandemien og Ruslands invasion af Ukraine skaber stor global usikkerhed.

Samtidig har det nationale kompromis om forsvaret gjort indhug i råderummet i den offentlig økonomi. Kombineret med et stigende antal ældre, der går på pension samt andre demografiske træk, betyder det, at der kun lige akkurat er råd til, at det velfærdssamfund, som vi kender det i dag, kan fortsætte.

Men kan politikerne på Christiansborg nøjes med et ”status quo samfund” de næste otte år, eller har de større ambitioner? Hvad er folketingspartiernes visioner for Danmark i 2030, og hvordan vil de finansiere dem? Det har vi spurgt en række partiledere om.

Det første bud kommer fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen:

Hvad er jeres visioner og ambitioner for Danmark i 2030?

”I Venstre vil vi skabe et Danmark med mere frihed og flere muligheder. Vi ønsker at skabe et Danmark, hvor den enkelte tager ansvar for sin egen tilværelse og har frihed til at bestemme, hvordan livet leves bedst. Vi skal sætte fart på den grønne omstilling, og Venstre vil stille sig i spidsen for en borgerlig klimapolitik, som både indfrier målet om at nedbringe udledningen med 70 pct. i 2030 og samtidig giver erhvervslivet vilkår, som muliggør, at vi bliver rigere. Kort sagt, skal Danmark være grønnere, rigere og friere – og det vil jeg som kommende statsminister meget gerne måles på, at vi leverer.”


Hvad er de vigtigste helt konkrete forslag, I vil have gennemført i 2030?

”En CO2-afgift bliver et helt afgørende redskab, når vi skal skabe en ansvarlig og markedsbaseret grøn omstilling, hvor vi sikrer, at der er incitament til at omstille sig til en grønnere produktion, der samtidig sikrer vækst og arbejdspladser i hele Danmark i stedet for at sende udledninger og aktivitet ud af landet. Det er dog ikke gjort alene ved en CO2-afgift. Vi skal også gøre Danmark rigere og giver vores virksomheder bedre muligheder for at konkurrere i udlandet. Det handler om den verden, som vi giver videre til vores børn. Men det handler også om, at den grønne omstilling kan blive århundredets erhvervsmulighed for Danmark, og den skal vi gribe.

Derudover vil vi lette skatten på arbejde både i toppen og i bunden. Vi vil sikre mere international arbejdskraft og sænke ydelserne for arbejdsløse, så det bliver mere attraktivt at arbejde. Ikke mindst fordi manglen på medarbejdere har konsekvenser for væksten og for vores velfærd. Vi kan allerede se, at både virksomheder, sygehusvæsen og ældrepleje lider under det. Samtidig er den rette arbejdskraft også en forudsætning for den grønne omstilling, som har brug for hænder og hoveder til at realisere omstillingen.

Endelig vil vi skabe mere frihed og flere muligheder. Det gælder alt fra valget af pleje for vores ældre til valget af gymnasium for vores unge mennesker. Og for virksomheder skal vi bl.a. fjerne det unødvendige bureaukrati og de barrierer, der spænder ben for dem.

Hvordan vil I finansiere jeres ambitioner?

I Venstre vil vi gennemføre de nødvendige reformer, eksempelvis ved fortsat at arbejde for, at endnu flere bliver en del af det arbejdende fællesskab. Det har vi gjort tydeligt ved år for år at fremlægge fuldt finansierede finanslovsprioriteter – for os er økonomisk ansvarlighed en kerneværdi.

Læs også:

Klima, hospitaler og uddannelse skal dele 1¾ mia. kr. årligt

Engelbrecht: Danmark skal være dygtigere med få penge

Pape: Vi skal gentænke indretningen af vores velfærdssamfund

R-formand: I 2030 skal Danmark være mere robust

Dyhr: Danske virksomheder skal komme først med globale klimaløsninger

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Fernstrøm

Andreas Fernstrøm

Chefanalytiker

  • Direkte +45 7216 0144
  • Mobil +45 2126 6634
  • E-mail afe@di.dk

Relateret indhold