Danmark scorer flere topplaceringer i IMD’s rapport. En modstandsdygtige økonomi, lov og orden, socialt ansvar, stabilitet, sammenhængskraft, fravær af korruption, åbenhed for handel, omstillingsparate, efteruddannelse og motiverede medarbejdere er blot nogle af de mange danske styrker.

Foto: Colourbox
14.06.22 DIB Nyheder

IMD: Danmark ligger i top på global konkurrenceevne

En ny opgørelse fra det internationale Institut for Management Developments (IMD) viser, at Danmark er nummer ét i verden på konkurrenceevne. På de efterfølgende placeringer ligger Schweiz, Singapore og Sverige.

- Den flotte placering er udtryk for, at vi på mange måder har et utroligt velfungerende samfund og nogle meget stærke virksomheder. Det kom især til udtryk under pandemien, hvor vi kunne holde Danmark kørende. Blandt andet takket være omstillingsparate virksomheder, motiverede medarbejdere og vores høje grad af digitalisering. 

Sådan siger DI's cheføkonom Allan Sørensen på baggrund af IMD's kåring af Danmark, som verdens mest konkurrencedygtige økonomi. Han tilføjer: 

- Skiftende politiske flertal har gennem årene gennemført vigtige reformer af vores arbejdsmarked og økonomi. Hvis vi skal holde fast i førstepladsen er det vigtigt, at vi fortsætter med at reformere samfundet. Virksomhederne kæmper med kapacitetsproblemer, stigende omkostninger og stor mangel på arbejdskraft derfor er det vigtigt, at vi får sænket vores høje skatter og afgifter samt øget adgangen til arbejdskraft.

Ifølge DI er en af løsningerne, at der åbnes op for, at flere dygtige udlændinge kan komme til Danmark og arbejde, mens det også er afgørende at få nedbragt den offentlige beskæftigelse til samme niveau som før corona.

- Det vil hjælpe på den akutte mangel på arbejdskraft i virksomhederne, siger Allan Sørensen. 

Danske virksomheder har motiverede medarbejdere

Danmark scorer flere topplaceringer i IMD’s rapport. En modstandsdygtige økonomi, lov og orden, socialt ansvar, stabilitet, sammenhængskraft, fravær af korruption, åbenhed for handel, omstillingsparate, efteruddannelse og motiverede medarbejdere er blot nogle af de mange danske styrker. Digitalisering og klimahensyn er ligeledes danske konkurrencefordele.

- Vi har et stabilt og velfungerende samfund præget af sammenhængskraft og ansvarlighed. Det er værdsat i en global verden, hvor ustabilitet kan være en stor hæmsko for virksomhederne. IMD’s opgørelse viser også, at danske virksomheder passer på medarbejderne, samfundet og miljøet, hvilket er noget der værdsættes af de moderne forbrugere, siger Allan Sørensen.

Danmark har en flot tilstandsrapport

Cheføkonomen mener, at rapporten fra IMD skal læses som en tilstandsrapport, ligesom når du køber hus. 

- Der er tale om en rigtig flot tilstandsrapport med ganske få anmærkninger. Vores høje omkostningsniveau har dog alle årene givet os anmærkninger i IMD’s rapporter, siger han. 

Ifølge IMD har Danmark også nogle områder, hvor vi scorer meget lavt. Danske virksomheder har høje omkostninger til løn og skat, og sammen med lav arbejdstid og en stor offentlig sektor er det blandt udfordringerne for Danmarks konkurrenceevne. Evnen til at tiltrække investeringer fra udlandet er ligeledes en hæmsko for dansk økonomi, ifølge IMD.

- Høje omkostninger har altid været stenen i skoen for danske virksomheders konkurrenceevne. Vi har en stor offentlig sektor, som finansieres med høje skatter. Den store offentlige sektor lægger samtidig beslag på en meget stor del af arbejdskraften i Danmark, hvilket udfordrer virksomhederne, som for tiden oplever en stor mangel på medarbejdere, siger Allan Sørensen fra DI. 

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold