- Egypten er en overset IT-lokation. Landet er kulturelt parat, har international flavour og uddanner hvert år mange tusinde it-folk, siger direktør Hans Henrik Groth fra den danske virksomhed Crossworkers, der har 120 ansatte i den egyptiske hovedstad.

Foto: Crossworkers
02.06.22 DIB Nyheder

Jagten på IT-specialister: Kairo er overset lokation

Den dansk IT-virksomhed Crossworkers har i dag 120 ansatte i Kairo.  Egypten har masser af IT-kompetencer at byde på, lyder det fra direktør.

- Egypten er en overset IT-lokation. Landet er kulturelt parat, har international flavour og uddanner hvert år mange tusinde it-folk. Sådan siger Hans Henrik Groth fra fra den danske virksomhed Crossworkers, der har specialiseret sig i at finde og hyre IT-specialister til andre virksomheder.

Siden 2010 har Crossworkers været tilstede i den egyptiske hovedstad, hvor virksomheden skridt for skridt har udvidet sin tilstedeværelse, så den i dag har 120 ansatte. Dertil kommer virksomhedens salgsorganisation i Danmark og golflandene.

- Kairo er virkelig en fantastisk by at arbejde med IT i. Der bliver uddannet 50.000 IT-kandidater hvert år. Og det skaber nogle muligheder, siger Hans Henrik Groth.

8 ud af 10 virksomheder mangler IT-specialister

Udmeldingen fra Crossworkers er interessant fordi, at den rammer lige ned i nerven af et kæmpe problem for den danske IT-sektor. Nemlig, manglen på kvalificerede medarbejdere. 

Fornyelig viste en analyse foretaget af Rambøll for DI Digital således, at mere end 8 ud af 10 virksomheder i IT-sektoren har haft problemer med at rekruttere it-specialister i de seneste seks måneder. Og blandt de store virksomheder med over 30 it-specialister ansat gør udfordringen sig gældende hos 9 ud af 10 virksomheder.

Læs også: Systematic presset af manglen på IT-specialister: Vi har konstant 70-80 åbne stillinger

En forudsætning for danske arbejdspladser

Crossworkers arbejde går kort fortalt ud på, at de hjælper andre virksomheder – ofte danske – med at finde de rette medarbejdere og kompetencer til deres projekter. Det kan være en start-up eller en etableret virksomhed, der har behov for dygtige IT-udviklere.

- Så går vi ind og finder de rette kompetencer og personligheder til projektet. Vi syretester også deres teknologievner. Og når det er sket, bliver de præsenteret for kunden, siger Hans Henrik Groth.

For Hans Henrik Groth er det vigtigt at understrege, at Crossworkers ikke ”stjæler” arbejdspladser fra Danmark, snarere tværtimod.

- De egyptiske medarbejdere er en forudsætning for danske arbejdspladser. På hvert projekt kan der sidde folk både i Danmark og i Egypten. Og var det ikke muligt at få medarbejdere i Egypten, så ville projektet aldrig være blevet til noget og dermed ville der heller ikke være nogle arbejdspladser i Danmark, siger direktøren.

Demografien er imod Østeuropa

Forud for Crossworkers beslutning om at starte op i Kairo lå et grundigt research arbejde, hvor direktør Hans Henrik Groth nøje gennemgik de mulige lokationer.

Først kiggede han på Østeuropa. Men her er man voldsomt udfordret af demografien med en hastigt skrumpende arbejdsstyrke og en stort behov for digitalisering, som I sig selv vil skabe konkurrencen om IT-medarbejderen. Dernæst kiggende han på Rusland, Pakistan og Sydafrika. Men landende blev enten sorteret fra på grund af en væsentlig anden tidszone end Danmark, uro eller rejsetid. Og så rettede han fokus mod Egypten.

- Egypten er bare et land, der er enormt parat. Der er mange IT-uddannede, der har en åbenhed overfor fremmede på grund af de mange turister, der altid er kommet til landet. Der er relativt roligt. Særligt de unge kan engelsk, og så er det udgiftsmæssigt attraktivt, siger Hans Henrik Groth, der oplever, at de voldsomme lønstigninger som har fundet sted i Østeuropa ikke i helt samme omfang har nået Egypten.

- Det er min forventning, at der over de kommende år vil ske en konvertering, hvor flere vil vælge Østeuropa fra på grund af lønninger og demografi og til gengæld rette fokus mod Egypten. Når det ikke er sket endnu, så handler det mest om, at mange arbejder enormt ustruktureret, når de undersøger mulige lokationer for IT-specialister, foruden de fordomme der eksisterer om Egypten og muslimske lande.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Bo Wiberg

Bo Wiberg

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3081
  • Mobil +45 5213 2382
  • E-mail bowi@di.dk

Relateret indhold