Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen,  DI's direktør for oplevelse og turisme Maria Krüger Torp og Fårup Sommerlands adm. direktør Niels Jørgen Jensen drøfter vilkår for turismebranchen.

Foto: Fårup Sommerland
23.06.22 DIB Nyheder

Nordjysk frygt: Turister kan mangle strøm til deres elbiler

Mangel på ladestandere til elbiler kan ramme turistmål rundt i landet, frygter Fårup Sommerland. Erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) ser et svigt af turismebranchen.

Sommersæsonen begynder at tage form for turistindustrien – og der er tegn på at det bliver et godt år i store dele af Danmark. Men elbilernes succes risikerer at blive en bremseklods for gæsterne. Netværket af ladestandere er nemlig ikke fintmasket nok i alle dele af landet, og det kan i yderste konsekvens koste gæster.

Det forudser Fårup Sommerlands adm. direktør Niels Jørgen Jensen, hvis forlystelsespark ligger mellem Løkken og Blokhus i Nordjylland. Parken har årligt omkring 600.000 besøgende

- Vi har selv 26 ladestandere, men problemet er at en stor af vores gæster med el-biler skal køre langt for at nå frem. Og det skaber en risiko for, at de ikke har strøm nok til at nå frem, fordi der er for langt i mellem ladestanderne – i Blokhus og Løkken er der meget få ladestandere, siger Niels Jørgen Jensen og fortsætter:

- Vi ser frem mod en positiv feriesæson på mange områder med et comeback efter corona. Men det er naturligvis også vigtigt, at vores gæster når frem til os uden for store forhindringer. Derfor må samfundet og politikerne opskalerer indsatsen for, at vi får flere ladestandere. Danskerne køber elbiler som aldrig før, og vi har mange gæster fra Norge, hvor elbilerne også er populære.

Comebacket efter corona har ifølge direktøren givet et momentum, der har skabt grundlag for store investeringer i at opgradere Fårup Sommerland, så parken bliver en endnu mere attraktiv familiefornøjelse. Således har parken i år indviet en knap en kilometer lang rutschebane til en pris tæt på 100 mio. kr. 

V: Ladenetværk matcher ikke turismen

Niels Jørgen Jensen har haft Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen på besøg og han vil  nu arbejde for at netværket af ladestandere bliver mere finmasket.

- Det er en kæmpe udfordring for turisterhvervet, hvor der generelt er en skævhed på landsplan til skade for Nordjylland. Hvis ladestandere udelukkende placeres efter, hvor elbilernes ejere bor, svigter man turismen i store dele af landet, som er afhængige af, at deres gæster ikke bliver bremset i at komme frem. Netværket matcher ikke de tusindvis af turister, der besøger blandt andet Nordjylland, som jo også har mange turister fra Norge, hvor elbilerne er endnu mere populære end i Danmark, siger erhvervsordføreren

Han påpeger, at et udbygget et netværk af ladestandere ikke kan stå alene.

- Der er også brug for tænke udbygningen af elnetværket ind, i takt med at vi elektrificerer mere og mere. Det kræver betydelige milliardinvesteringer, som vi i Venstre aktuelt er meget optaget af at følge op på, siger Torsten Schack Pedersen.

DI's plan: Sådan kickstarter vi turist- og oplevelseserhvervet

Kontakten med Christiansborg er super vigtig for vores erhverv. Det sikrer, at vi er på bølgelængde og der kan træffes beslutninger baseret på input og fakta fra branchen selv Niels Jørgen Jensen, adm. direktør, Fårup Sommerland

Krav til kontantbetaling skal slækkes

Et andet område, hvor Fårup Sommerlands adm. direktør ser behov for politisk opbakning er når det kommer til håndtering af gæsternes betaling. I dag er der krav om, at de kan betale med kontanter alle steder.  Og det udgør en ekstra omkostning, fortæller han.

- Vi tager i dag mod kontanter på alle vores 32 udsalgssteder, og det koster os samlet omkring en halv million kroner i omkostninger til indkøb og optælling af byttepenge og en sikker håndtering af de mange betalinger. Hvis kravet kunne blive lempet, vil det være en stor hjælp, siger Niels Jørgen Jensen.

Han vil derfor gerne som landets festivaler have adgang til kun at modtage kortbetalinger på hovedparten af sine betalingssteder.

Venstres Torsten Schack Pedersen støtter opfordringen. Han henviser til, at Venstre har arbejdet for at BtB handel kan gennemføres uden kontantbetaling og at landets musikfestivaler nu også er friholdt, hvis de opfylder bestemte krav.

- Det vil give rigtig god mening, at forlystelsesparker bliver betragtet som festivaler i den forstand, at de ikke behøver at tilbyde kontantbetaling alle steder. Hvis langt hovedparten gæsterne betaler med kort i eksempelvis isboden, er der ingen grund til opretholde kravet om, at isboden også skal tage mod kontanter. Håndteringen af kontanter er en stor omkostning og der er også et risikomoment i forhold til sikkerhed og røveri, siger Torsten Schack Pedersen.

Erhvervsordføreren tager nu forslaget med op med erhvervsminister Simon Kollerup for at finde en løsning.

Vigtigt med kontakt til Christiansborg

Dialogen med Venstre er et led i Faarup Sommerlands løbende besøg af politikere, fordi Niels Jørgen Jensen ser en god dialog som afgørende for at sikre en helt konkret forståelse for branchens situation og behov.

- Kontakten med Christiansborg er super vigtig for vores erhverv. Det sikrer, at vi er på bølgelængde og der kan træffes beslutninger baseret på input og fakta fra branchen selv, siger han.

For Torsten Schack Pedersen har virksomhedsbesøg også betydning.

- Tre ud af fire mandage besøger jeg virksomheder for at få input til mit politiske arbejde direkte fra hestens mund. Det giver mig den bedste forståelse for, hvad der rør sig og hvilke udfordringer, der konkret presser sig på, siger han.

DI: Værdifuld dialog med medlemmer

Dansk Industri ser det som værdifuldt, at der er en god og direkte dialog mellem virksomheder og landets politikere.

- Som erhvervsorganisation er det en af vores vigtigste opgaver at understøtte den dialog, fordi det er afgørende for at sikre den fulde forståelse for virksomhedernes virkelighed.  DI har selv løbende kontakt med politikerne på Christiansborg og vi sætter derfor stor pris på politikere, der brænder for dansk erhvervsliv. Her er Torsten Schack virkelig en af de politikere, vi sætter stor pris på, siger politisk direktør Emil Fannikke Kiær.

Det gælder inden for alle relevante områder, lige fra enkelte forretningsområder som i dette tilfælde turisme – men også når der skal håndteres problemer skabt på en bredere dagsorden.

- Uanset om vi taler corona, krig i Europa, akut mangel på arbejdskraft eller de voldsomme prisstigninger, så har vi brug for politikere, der er grundige, seriøse og som også ved, at dansk erhvervsliv befinder sig i en knivskarp konkurrencesituation med udlandet. I den situation er det afgørende med politikere, der forstår, hvordan virkeligheden er, og som også på Christiansborg vil kæmpe virksomhederne sag, siger Emil Fannikke Kiær.

Læs også: Direktør efterlyser offensiv for flere storbyturister

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Chef for DI Turisme & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3464
  • Mobil +45 2625 6230
  • E-mail mkto@di.dk

Relateret indhold