En ny afgift vil gøre det væsentligt dyrere for virksomhederne at få transporteret varer og gods rundt i Danmark.

24.06.22 DIB Nyheder

Ny afgift koster transportbranchen 1 mia. årligt

Skatteministeriet indfører en ny kilometerbaseret afgift på lastbiler. Den giver en merpris på ca. 3 kr. pr. liter brændstof og koster branchen en milliard kroner årligt. Regningen vil ende hos forbrugerne, vurderer DI Transport.

Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten er blevet enige om at indføre en ny kilometerbaseret afgift på lastbiler. Den giver en merpris på ca. 3 kr. pr. liter brændstof og vil koste branchen en milliard kroner årligt.

- Det vil gøre det væsentligt dyrere for virksomhederne at få transporteret varer og gods rundt i Danmark, og det bliver besluttet på et tidspunkt, hvor prisen på brændstof i forvejen er rekordhøj og kapaciteten i branchen er udfordret. Det bliver altså dyrere at drive virksomhed i Danmark, og virksomhederne har intet andet valg end at skubbe regningen videre til forbrugerne, siger Karsten Lauritzen, branchedirektør i DI Transport.

Han vurderer, at klimaeffekten af de højere afgifter er begrænset.

- De klimavenlige lastbiler på el eller brint koster omkring tre gange så meget som en almindelig lastbil. De er heller ikke teknisk på et niveau, så de i alle tilfælde kan erstatte konventionelle lastbiler. Og der er ikke en krone i aftalen til at støtte virksomhedernes køb af grønne lastbiler. Derfor vil afgiften ikke føre til, at et stort antal grønne lastbiler kommer ud på vejene, siger Karsten Lauritzen.

Han finder det dog positivt, at man hæver totalvægten for lastbiler.

- Det betyder, at de kan transportere mere gods med den samme mængde energi. Det er dog helt uforståeligt, at det først sker i 2025 frem for at høste de klimagevinster allerede nu, siger Karsten Lauritzen. 

Læs også: DI: Godt med bredt flertal bag grøn skattereform

Følg klima hos DI

Regeringen og dansk erhvervsliv har indgået 13 klimapartnerskaber. Vi præsenterer dig for hvert enkelt partnerskab, og følger udviklingen.

Læs mere om klimapartnerskaberne

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3475
  • Mobil +45 5218 5980
  • E-mail kal@di.dk

Relateret indhold