08.06.22 DIB Nyheder

OECD skruer gevaldigt ned for væksten i verdensøkonomien

OECD nedjusterer udsigterne for den økonomiske vækst. Det er nervepirrende for Danmarks eksportvirksomheder, mener Dansk Industri.

OECD venter en vækst i verdensøkonomien på 3 procent i 2022, og yderligere fremgang på 2,8 procent i 2023. Tilbage i november lød forventningerne til væksten på henholdsvis 4,5 og 3,2 procent.

- OECD har skruet gevaldigt ned for vækstudsigterne for 2022 og 2023. Økonomien har slet ikke udviklet, som vi håbede på for under et halvt år siden, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Samlet set er væksten i verdensøkonomien nedjusteret med 1,9 procentpoint hen over 2022 og 2023.

- Det er en virkelig stor nedjustering. Nedjusteringen svarer til at verdensøkonomien mister den samlede økonomiske aktivitet i Danmark, Sverige, Norge og Finland, siger Allan Sørensen.

Han fremhæver, at nedjusteringen især skyldes krigen i Ukraine, som har ført til materialemangel og prisstigninger som svækker forbruget.

- Krigen er ligeledes årsag til ekstraordinær stor usikkerhed som hæmmer investeringerne. Derudover er corona stadig en udfordring, der bl.a. har ført til nedlukninger af millionbyer og havne i Kina, siger Allan Sørensen.

Læs også: Over 1.000 fordrevne ukrainere er nu i arbejde

Alle prognoser justeres ned

Ifølge cheføkonomen er det nervepirrende for danske eksportvirksomheder at læse prognoser for global vækst i disse tider.

Alle de nye prognoser bliver desværre justeret i den forkerte retning. Væksten skæres ned og inflationen justeres op. Vi er i Danmark stærkt afhængige af, hvordan det går ude i verden. Vi eksporterer for mere end 1.500 milliarder kroner om året, og ca. 900.000 danske arbejdspladser er knyttet til eksporten, siger Allan Sørensen.

OECD har også set dansk økonomi efter i sømmene. OECD skønner en vækst i dansk økonomi på 3,0 procent i 2022 og 1,4 procent i 2023.

- Vi er meget enige med OECD i vækstudsigterne for dansk økonomi. På overfladen lyder en vækst på tre procent i 2022 jo ganske pænt. Vi skal bare huske, at al den vækst allerede er indkasseret gennem det virkelig stærke udgangspunkt, vi startede året i. Der bliver ikke meget vækst i løbet af 2022. Vi frygter, at aktiviteten i dansk økonomi vil dykke lidt her i sommerhalvåret, siger Allan Sørensen.

En ny prognose fra Dansk Industri i maj viser en vækst i dansk økonomi på 2,9 procent i 2022 og 1,5 procent i 2023.

- Der vil være fremgang i økonomien i 2023, men tempoet bliver ikke imponerende højt. Det er vigtigt at erindre, at der er enorm stor usikkerhed om den økonomiske udvikling i disse tider. Vi håber dog ikke, at vækstudsigterne skal justeres endnu mere ned, siger Allan Sørensen.

Læs også: Sådan undgår du forsyningsproblemer

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold