Venstres Marie Bjerre, den radikale  Rasmus Helveg Petersen og  den konservative Katarina Ammitzbøll er klar til at gøre mere ved energieffektiviseringer, selv om de betragter det som en dyr del af den grønne omstilling.

Pressefots fra V., RV og K.
08.06.22 DIB Nyheder

3 partier: Vi mangler klare mål for energibesparelser

Vi har teknologi og danske producenter, der kan sikre en mere effektiv udnyttelse af energien. Men der mangler klare mål, lyder det fra de Konservative, Venstre og De Radikale.

Vind, sol og Power-to-X er ikke nok til at indfri Danmarks klimamål. Energibesparelser er også en afgørende brik i den grønne omstilling.

– Energieffektivisering er en lavthængende frugt. Teknikken er klar, vi har industrier, der kan levere løsningerne, og dertil giver det os en meget billigere omstilling til CO2-neutralitet, end hvis der udelukkende fokuseres på grøn energi, siger Det Konservative Folkepartis energiordfører Katarina Ammitzbøll.

Partiet har presset på for at indføre helt konkrete mål for, hvordan energieffektivitet indgå i klimaplanerne. Men endnu uden held. Katarina Ammitzbøll efterlyser, at regeringen bliver konkret på området.

– Vi forhandler nu ”Danmark kan mere 2”, og der er endnu ikke et ord om energieffektivisering. Det vil vi have ind i aftalen. Behovet for energibesparelser er endda blevet forøget med målet om at blive fri af russisk gasimport, siger Katarina Ammitzbøll.

Og Venstre er enig. Ifølge deres klimaordfører Marie Bjerre vil det godt nok kræve store investeringer. Men de højere energipriser i kølvandet på Ukrainekrisen gør det endnu mere relevant at gå i gang.

– Energieffektivisering er svært og dyrt, men andre klimatiltag er heller ikke gratis. Derfor arbejder vi for, at energieffektivisering kommer med i ”Danmark kan mere 2”. Det er lige nu en blind vinkel for regeringen, mener Marie Bjerre.

Læs også: Danfoss-chef: Vi har hørt nok skåltaler

Venstre: Vi kan nå endnu længere

Venstre ser energibesparelser som et vigtigt værktøj til at nå målsætningen om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

– Vi er langt på området, men vi kan nå endnu længere. Og vi har mange danske virksomheder, der kan levere løsningerne. Energieffektivisering skal eksempelvis spille en større rolle med en strategi, hvor det offentlige går forrest, siger Marie Bjerre.

Det kan være gennem renovering af offentlige bygninger, så de udnytter energien bedre. Det ser den konservative Katarina Ammitzbøll også som en vej frem.

Det vil kræve store investeringer, men med de stigende energipriser vil det blive endnu mere rentabelt at komme hurtigt i gang.

De Konservative peger også på, at den nuværende tilskudsordning til energieffektivisering skal erstattes af et fradrag. Det vil styrke incitamentet, da ansøgere ikke skal vente i månedsvis på grønt lys på at komme i gang.

Læs også: DI - Store gevinster ved mere effektiv udnyttelse af energi

Radikale Venstre: brug for større opmærksomhed

Radikale Venstre erkender, at energibesparelser ikke har fået den opmærksomhed, som området bør have.

– Vi har meget fokus på produktion af grøn energi og mindre på, hvordan vi kan spare på den energi, vi allerede bruger. Men EU presser på, for at vi får skrappere målbare forpligtigelser på området, og det håber jeg, Danmark stemmer for. Det vil være en betydelig eskalering, siger Radikales energiordfører Rasmus Helveg Petersen.

Han peger på, at EU vil udvide kravet om energirenovering af offentlige bygninger til også at omfatte kommunale byggerier. Kravet er, at 3 procent af bygningsmassen hvert år renoveres. For nybyggeri generelt er kravene forbedret, men Rasmus Helveg Petersen ser gerne, at det bliver endnu bedre, ved at man også bremser CO2-belastningen for de materialer, der indgår.

Topprioriteten for partiet er en udbygning af grøn energi, mens energieffektivisering er en ”klar 2’er.”

– Her i Danmark er det store politisk slagsmål forhandlingerne om CO2-beskatningen. Det vil også gavne energieffektivisering, fordi det synliggør prisen for et højt energiforbrug. Dertil er vi jo ramt af prischok, blandt andet på grund af de høje gaspriser, og det får mange til at se deres energiforbrug igennem for besparelser, siger han. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold