Hvis vi har lært noget de sidste to år, så er det, at uforudsigeligheden er stor. Derfor skal vi altid have fokus på, at vores samfund og vores samfundsmodel er sikret og styrket i kampen mod klimaforandringer og andre store samfundsmæssige udfordringer, siger Radikale Venstres formand Sofie Carsten Nielsen.

28.06.22 DIB Nyheder

R-formand: I 2030 skal Danmark være mere robust

Hvilke ambitioner og visioner har danske politikere for landets udvikling i en usikker tid, hvor det økonomiske råderum er begrænset. DIBusiness har spurgt en række partiledere til en artikelserie. Andet bud kommer fra Radikale Venstres formand Sofie Carsten Nielsen, der vil skabe ”et grønt, frit og stærkt Danmark – hvor vi tænker frit og tænker nyt.”

Inden et år er gået, skal danskerne til folketingsvalg.

Det sker i en tid, hvor særligt coronapandemien og Ruslands invasion af Ukraine skaber stor global usikkerhed. Samtidig har det nationale kompromis om forsvaret gjort indhug i råderummet i den offentlig økonomi.

Kombineret med et stigende antal ældre, der går på pension samt andre demografiske træk, betyder det, at der kun lige akkurat er råd til, at det velfærdssamfund, som vi kender det i dag, kan fortsætte.

Men kan politikerne på Christiansborg nøjes med et ”status quo samfund” de næste otte år, eller har de større ambitioner? Hvad er folketingspartiernes visioner for Danmark i 2030, og hvordan vil de finansiere dem?

Det har vi spurgt en række partiledere om. Andet bud kommer fra Radikale Venstres formand Sofie Carsten Nielsen:

 

Hvad er jeres visioner og ambitioner for Danmark i 2030?

”Danmark i 2030 skal være grønnere. Den sorte energi skal erstattes af grøn, og vi skal kunne producere, transportere og leve næsten helt klimaneutralt – mindst 80 procent mindre klimagasudledning end i 1990. Samfundet skal være stærkt og robust med en fremtidssikret økonomi, som vi allerede nu skal sikre med rammevilkår, som både vores offentlige sektor og private virksomheder har brug for. Ikke mindst i forhold til arbejdskraft.

Hvad skal vi i Danmark kunne i 2030, som vi ikke kan i dag?

”Vi skal have et grønt, frit og stærkt Danmark, hvor den enkelte er friere, trives og har flere muligheder. Vores fællesskab og demokrati skal være endnu stærkere, og vi skal være et land med mere skov, renere vand og næsten uden udledning af drivhusgasser.

Vores fællesskab skal være stærkere og mere robust over for trusler udefra og kriser. Hvis vi har lært noget de sidste to år, så er det, at uforudsigeligheden er stor. Derfor skal vi altid have fokus på, at vores samfund og vores samfundsmodel er sikret og styrket i kampen mod klimaforandringer og andre store samfundsmæssige udfordringer.”

Hvad er de vigtigste helt konkrete forslag, som I vil have gennemført i 2030?

”Den grønne omstilling skal i mål. Vi skal hæve ambitionerne, accelerere udbygningen af vedvarende energi og sikre en markant omstilling i både erhvervslivet og den offentlige sektor, fordi grøn omstilling og håndtering af klimakrisen er afgørende for det liv, som fremtidige generationer kan se frem til. Gør vi intet eller ikke nok, vil vi stå overfor helt uoverskuelige udfordringer i fremtiden med fødevarekrise, migration, krige og naturkatastrofer af helt ekstreme dimensioner.

Derudover skal der inden 2030 være langt færre unge, der mistrives, står uden job eller uddannelse. I dag er det over 47.000 unge, som står uden job eller uddannelse, når de bliver 25 år. Vi skal – med mange forskellige tiltag – sætte langt mere individuelt ind for at hjælpe den enkelte. Alle børn skal lære at skrive, læse og regne.

Vi vil give et løfte til børnene om, at alle børn skal trives i en tryg og fri barndom, hvor de kan forme deres eget liv. For at indfri løftet må vi sikre et skarpt fokus og tilstrækkelig ressourcer til at få løftet de indsatser, der er brug for. Det gælder blandt andet en lærergaranti, hvor vi ved lov forpligter alle kommuner til at afsætte ressourcer, der svarer til et minimum antal lærere per elever i kommunen. Vores forslag om et børneløft er en ny social investeringsramme på 1 mia. kr. årligt.

Hvordan vil I finansiere jeres ambitioner?

Vi skal have gang i reformer for at sikre en dansk økonomi i balance. Vi bliver mange flere ældre i fremtiden, og vores store ambitioner for skoler, uddannelser, børnehaver, ældrecentre og sygehuse, kræver reformer, der blandt andet sikrer, at der er hænder nok i den private sektor, som er forudsætningen for en stærk offentlig sektor. Det kan også være reformer i den offentlige sektor, af vores arbejdsmarked eller arbejdsliv – eller et andet område. Det afgørende er, at vi tør tænke nyt og tænke sammen med de mennesker, der berøres og skal indgå. Så det ikke bliver hovedløse skrivebordsøvelser, men fornuftige veje til et stærkere Danmark.”

Læs også: 

Klima, hospitaler og uddannelse skal dele 1¾ mia. kr. årligt

Engelbrecht: Danmark skal være dygtigere med få penge

Pape: Vi skal gentænke indretningen af vores velfærdssamfund

Ellemann: Som statsminister vil jeg måles på et grønnere, rigere og friere Danmark

Dyhr: Danske virksomheder skal komme først med globale klimaløsninger

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Andreas Fernstrøm

Andreas Fernstrøm

Chefanalytiker

  • Direkte +45 7216 0144
  • Mobil +45 2126 6634
  • E-mail afe@di.dk

Relateret indhold