Jeppe Kofod, udenrigsminister (S) og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (TV) skriver fælles kronik om behovet for at at kæmpe for frihandel gennem WTO.

Collage: Lisa Giacobbe
12.06.22 DIB Nyheder

Vi har brug for WTO til at sikre fair og bæredygtig handel

Hvis store og magtfulde lande kan diktere handelsbetingelserne på deres præmisser, kan Danmark og danske virksomheder komme i alvorlig klemme, skriver Jeppe Kofod, udenrigsminister (S) og Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Kronikken er også bragt i Børsen 

Det russiske angreb på Ukraine er også et angreb på spillereglerne for internationalt samarbejde. Krigen ændrer fundamentalt vores sikkerhedspolitiske situation, men den har også meget omfattende konsekvenser for den internationale handel og det økonomisk samarbejde, som vores vækst og velfærd er helt afhængig af.

Derfor er der i år meget på spil for både Danmark og resten af verdenssamfundet, når Verdenshandelsorganisationen, WTO, den 12. juni åbner dørene for den 12. ministerkonference i Geneve. Vi tager dertil med en klar besked: WTO og det multilaterale handelssystem er den bedste ramme for at fremme fair og bæredygtig global handel og bekæmpe protektionisme. Det gælder også i den aktuelle situation i forhold til at imødegå de globale handelspolitiske udfordringer afledt af Ruslands aggressioner mod Ukraine.

Læs analyse: GATT, WTO og den 12. ministerkonference

WTO er under pres

Eksport er den vigtigste drivkraft i dansk økonomi og rigtig mange danske arbejdspladser - faktisk 875.000 ifølge de seneste beregninger fra Dansk Industri – er koblet sammen med den eksport. Tusindvis af danske virksomheder og medarbejdere knokler hver dag for at skaffe indtjening til Danmark, og de har brug for effektive og velfungerende globale handelsregler for at kunne klare sig så godt som muligt på den benhårde globale markedsplads.

Danmark har kæmpe fordel af at være en del af EU’s indre marked og nyder godt af EU’s handelsaftaler med en lang række lande. Men reglerne for vores handel med resten af verden, herunder USA og Kina for bare at nævne de to største markeder, fastlægges i WTO.

Organisationen er desværre under pres i krydsilden mellem medlemskredsens forskellige handelspolitiske interesser og dagsordener. Stormagtsrivaliseringer, protektionisme, industrisubsidier og unfair handelspraksis vinder frem på bekostning af multilateral dialog og forhandling. Hertil kommer problemer med at håndhæve det, der allerede er aftalt, fordi WTO’s system for håndtering af tvister mellem medlemmerne til dels er brudt sammen.

Læs også: Opråb til 51 lande i Industrien Hus: Ingen lande kan vinde alene

Danmark kan komme i klemme

I sidste ende kan WTO risikere at miste sin plads som det naturlige centrum for formulering, overvågning og håndhævelse af fælles globale færdselsregler for den moderne økonomi. Det er stærkt bekymrende for et eksport- og importafhængigt land som Danmark og for arbejdet for en bæredygtig global omstilling. Hvis vi i stedet for det nuværende multilaterale system med ens regler for alle ender i en situation, hvor store og magtfulde lande kan diktere handelsbetingelserne på deres præmisser, kan vi komme i alvorlig klemme.

Det er ikke småting, der er på dagsordenen i Geneve. Der skal findes svar og løsninger på blandt andet fødevareforsyningssikkerheden, begrænsning af miljøskadelige fiskesubsidier og handel og sundhed i lyset af Covid-19. Og så skal der iværksættes en spritny reformproces for WTO.

Det multilaterale handelssystem skal reformeres fra bunden for bedre at kunne håndtere de aktuelle handelspolitiske udfordringer, som verden skal håndtere. Det kommer til at tage tid, men fra dansk side gør vi alt, hvad vi kan, for at det kan blive en game-changer og for at det skal skræddersyes til, at danske virksomheder og lønmodtagere kan få det maksimale ud af det.

Det kræver blandt andet et opgør med den måde WTO i dag træffer beslutninger på, der er for konsensuspræget til at kunne fungere. Det blokerer for fremdrift på vanskelige sager. Og det gælder i forhold til de emner, som WTO skal beskæftige sig med – for eksempel digital økonomi, som flere store udviklingslande overhovedet ikke vil tale om. Det er udtryk for en forældet opfattelse af global handel og giver ingen mening i 2022.

Læs også: Sådan undgår du forsyningsproblemer

Skal understøtte velfærd og vækst

Det er lettere sagt end gjort at forhandle store aftaler på plads og reformere en organisation med 164 medlemslande. WTO’s nye generaldirektør, Dr. Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria, som er den første kvinde og den første afrikaner på posten, har kastet sig ud i den opgave med stor energi.

Det perfekte er det godes værste fjende, og det gælder i høj grad også i handelspolitikken: Vi skal gå til opgaven med realisme. Men Danmark og EU vil gøre, hvad vi kan, for at værne om det multilaterale handelssystem og det regelbaserede internationale samarbejde og for skabe et WTO, der i endnu højere grad understøtter velfærd og bæredygtig vækst, som alle får del i.

Læs også: Jagten på IT-specialister: Kairo er overset lokation

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold