03.09.22 DIB Nyheder

Virksomheder er klar til at løfte opgave der koster dem to milliarder årligt

Folketinget har indgået en aftale, som implementerer EU’s producentansvar for emballage. Virksomhederne er klar til at løfte opgaven, som ventes at føre til en ekstraregning på to milliarder kroner om året, siger DI.

I 2025 får virksomhederne ansvar for at genbruge eller genanvende den emballage, de pakker deres varer ind i. Det står klart efter, at et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale, som implementerer EU’s producentansvar for emballage. Virksomhederne er klar til at løfte opgaven, som ventes at føre til en ekstraregning på to milliarder kroner om året.

- Politikerne har indgået en aftale, som ligger tæt op af de anbefalinger, erhvervslivet er kommet med. Virksomhederne er klar til at sikre, at langt mere af den emballage, som vores fødevarer, elektronik, medicin og andre forbrugsvarer er pakket i, bliver genbrugt eller genanvendt. Det er et vigtigt skridt på vejen mod mere cirkulær produktion og forbrug, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

Mange virksomheder har allerede sat sig ambitiøse mål. Det gælder for eksempel Orkla, som har et mål, at al emballage skal være 100 procent genanvendelig inden 2025, og at 75 procent af emballagen skal være fra genanvendte eller fornybare ressourcer.

Læs også: DI vejleder medlemmer i lovgivning om affaldshåndtering

Økonomi driver omstilling

Med producentansvaret bliver der et betydeligt  økonomisk incitament til at designe emballager, så de bedre kan genbruges eller genanvendes. Jo mere af virksomhedernes emballage, der kan genanvendes, jo mindre skal virksomheden betale.

- Som en førende spiller med ambitiøse mål inden for bæredygtighed, er mere miljøvenlig emballage en oplagt mulighed for at mindske trykket på planeten, leve op til vores ansvar over for forbrugerne og samtidig spare på omkostningerne, siger Orkla Danmarks adm. direktør Carsten Hänel.

Virksomhederne får nu travlt med at blive klar. Emballagen skal designes, så den kan genanvendes, og nye rapporteringssystemer skal på plads. Men det er ikke kun virksomhederne, der har en opgave. Borgerne skal bidrage ved at sortere affaldet i husholdningerne. Det kræver, at alle kommuner sikrer, at indsamlingssystemer for pap, plast, metal, drikkevarekartoner med videre er på plads. Det er helt afgørende, at emballageaffaldet bliver sorteret og indsamlet ensartet, hvis producenterne skal have mulighed for at genanvende emballagen.

- Producenterne skal bruge emballagen igen ved at genbruge emballagen efter rengøring eller ved at genanvende materialerne. Genanvendelse i høj kvalitet kræver, at vi får mulighed for at styre håndteringen af affaldet fra det øjeblik, det er indsamlet, siger Karin Klitgaard

Læs også: Det skal være slut med at brænde plastik

Kollektivordning giver emballage nyt liv

DI er sammen med en række andre erhvervsorganisationer i færd med at etablere kollektivordningen VANA – Dansk Emballageansvar, som skal hjælpe de enkelte producenter med at løfte de praktiske opgaver.

- Kollektivordningen VANA skal hjælpe producenterne med at sikre, at emballage kan få nyt liv. Der vil være fokus på at nedbringe det samlede emballageforbrug via design af emballager og udbredelse af genbrugssystemer, og så vil emballagerne blive fulgt fra produktion og indpakning, via forbrugerne, over indsamling og sortering og hele vejen til genanvendelsen i nye produkter, siger Karin Klitgaard.

Læs også: Ny aftale giver mere tilsyn med virksomheders affaldssortering

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Iben Kinch Sohn

Iben Kinch Sohn

Fagleder for cirkulær økonomi

  • Direkte +45 3377 3713
  • Mobil +45 2625 0910
  • E-mail ibso@di.dk

Relateret indhold