DI har rettet henvendelse til Erhvervsstyrelsen, som oplyser, at det strider mod udbudsloven at udelukke virksomheder fra udbud, hvis de har indgået en afbetalingsordning.

21.06.22 DIB Nyheder

Virksomheder med gæld under afvikling kan alligevel byde på offentlige opgaver

Har virksomheder forfalden gæld til det offentlige på mere end 100.000 kr., skal offentlige ordregivere udelukke virksomhederne fra at byde på offentlige opgaver. Men en praksisændring betyder nu, at disse virksomheder alligevel kan være med i konkurrencen om offentlige opgaver, hvis gælden er under afvikling.

En del virksomheder har – blandt andet som følge af coronakrisen – fået gæld til det offentlige på grund af coronalån. Nogle virksomheder har derfor fået en udvidet betalingsordning med Skattestyrelsen med henblik på tilbagebetaling af lånet.
Dermed har de – hvis gælden har været større end 100.000 kroner –været udelukket fra at byde på offentlige opgaver, medmindre ordregiverne i de konkrete udbud har valgt ikke at udelukke virksomhederne. Gælden kommer nemlig til at fremgå af den såkaldte serviceattest, som offentlige myndigheder skal tjekke, før de indgår en kontrakt med en virksomhed.

- Dermed er virksomhederne reelt blevet udelukket fra at byde på opgaver for det offentlige. Det giver jo ikke mening, at det skal medføre udelukkelse fra opgaver, at man har været bragt i en situation, hvor coronaforanstaltningerne har givet så store omsætningstab, at lånene har været nødvendige, og man så bagefter ikke kan byde på opgaver, selv om man er ved at betale gælden, siger branchedirektør Jakob Scharff, chef for offentlig-privat samspil i DI.

Derfor har DI rettet henvendelse til Erhvervsstyrelsen, som oplyser, at det strider mod udbudsloven at udelukke virksomheder fra udbud, hvis de har indgået en afbetalingsordning.

- Vi er derfor glade for at kunne sige, at Styrelsen nu arbejder på at ændre serviceattesten, så det også fremgår, hvis der er indgået aftale om tilbagebetaling. Indtil det er på plads, kan virksomheder ifølge oplysninger fra Erhvervsstyrelsen på anden vis dokumentere indgåelse af afdragsordning og dermed få adgang til at byde på offentlige opgaver, siger Jakob Scharff.

Læs også: Revision af udbudslov vedtaget

Morten Qvist Fog

Morten Qvist Fog

Fagleder, Udbudsret

  • Direkte +45 3377 3542
  • Mobil +45 2893 8961
  • E-mail mqf@di.dk

Relateret indhold