DI har vi udarbejdet et katalog af konkrete forslag, der kan gøre livet lettere for iværksættervirksomheder.

Foto: Burntwood
04.08.22 DIB Nyheder

Christiansborgnøl bremser iværksættertiltag med bred opbakning

Stort set alle politiske partier er enige om, at iværksættere skal have bedre vilkår. Alligevel samler forslag med bred politisk opbakning støv på Christiansborg.

Det skal være muligt for danske iværksættere, der har stiftet et anpartsselskab, offentligt at tilbyde andele i selskabet. Det vil nemlig gøre det muligt at rejse kapital ved hjælp af det, som man kalder investeringscrowdfunding.

Sådan et lovforslag har nu i halvandet år ligget til behandling som del af en samlet iværksætterpakke, som dansk erhvervsliv også har ventet utålmodigt på de sidste år.

Situationen ærgrer Sine Linderstrøm, teamleder for SMV og Iværksætteri i Dansk Industri (DI). Ikke mindst efter at Vækstfonden sidst i juli udsendte en pressemeddelelse, der viser, at markedet for crowdfunding stagnerer i Danmark

- Det er en væsentlig barriere for crowdfunding i Danmark, at anpartsselskaberne ikke offentligt må afgive ejerandele for investeringer. Muligheden findes kun for aktieselskaber, som typisk er mere veletablerede end anpartsselskaberne. Det er drønærgerligt, at lovforslaget ikke er blevet behandlet endnu, for der er bred politisk opbakning til det, siger Sine Linderstrøm.

Læs også: Kvindelige iværksættere skal styrkes med otte anbefalinger og et sponsorprogram

Vælger crowdfunding i udlandet

Hun påpeger samtidig, at muligheden for investering mod ejerandele i anpartsselskaber er en mulighed i mange andre lande. Eksempelvis i Sverige hvor markedet for crowdfunding vokser.

- I Danmark vil crowdfunding for mange iværksættere være en sidste mulig løsning, når andre finansieringskilder er udelukket. Det er anderledes i mange andre lande, hvor løsningen er meget mere anvendt og anerkendt, siger Sine Linderstrøm.

Hun fremhæver i den forbindelse iværksættervirksomheden Canairi, der har rejst lige over 3,2 mio. kr. via crowfundingplatformen Kickstarter.

- De valgte at søge finansiering gennem den amerikanske platform, fordi platformen er stor og har backers fra mange lande – inklusiv Danmark. Det er der jo absolut intet galt i, men der er store fordele i at styrke det danske crowdfundingmarked. Og når de fleste nu bakker op om en simpel lovændring, der kan hjælpe med det, er det lidt ærgerligt, at det ikke er gennemført endnu, siger Sine Linderstrøm. 

Læs også: Nimbus genopstår i grøn udgave med folkets hjælp

Når vi det inden valget?

Sine Linderstrøm håber derfor, at Folketingets partier vil fremskynde forhandlingerne om en iværksætterpakke, der kan gøre det nemmere og mere attraktivt at starte virksomhed i Danmark. Gerne inden det kommende folketingsvalg

- I DI har vi udarbejdet et katalog af konkrete forslag, der kan gøre livet lettere for iværksættervirksomheder. Det er forslag, der blandt andet vil give flere  finansieringsmulighederne og gør det lettere at komme at komme i gang. De styrker desuden iværksætterkulturen og øger mangfoldigheden, så iværksætterne får bedre muligheder for at levere løsninger til blandt andet den grønne omstilling og mange af de andre udfordringer, verden står overfor, siger Sine Linderstrøm.

Hun mener desuden, at der politisk mangler en ”sense of urgency” på området.

- Det kan ikke overvurderes, hvor vigtigt det er, at vi bliver bedre til at skabe grundlaget for opstart af fremtidens virksomheder. Vi bliver overhalet af lande som Estland, Storbritannien, Sverige, USA og flere andre, hvor der er en større forståelse for, at det er de her virksomheder, vi skal leve af i morgen. Det kunne jeg godt håbe på også blev et fokusområde i den kommende valgkamp – ikke mindst i forhold til den grønne omstilling, hvor iværksætterne også spiller en nøglerolle, siger Sine Linderstrøm.

Læs også: Iværksættere tænder op under brinteventyr

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold