Andreas Mogensen skal i 2023 tilbringe seks måneder på den internationale rumstation ISS - i selskab med en del dansk teknologi.

Foto: ESA/NASA
05.08.22 DIB Nyheder

Dansk teknologi tager med Andreas Mogensen ud i rummet

Når Andreas Mogensen i 2023 forlader jorden, får han selskab af teknologi fra mange danske virksomheder. Det giver overskud i den danske statskasse, mener DI, der opfordrer Folketinget til at øge det danske rumforskningsbudget.

10 dansk rumprojekter er blevet udvalgt til at komme med Andreas Mogensen ud i rummet, når han i 2023 skal tilbringe seks måneder på den internationale rumstation ISS, skriver Ingeniøren

De ti projekter er udvalgt i et samarbejde mellem Den Europæiske Rumorganisation og Uddannelse- og Forskningsministeriet efter en række kriterier. Ansøgeren skal selv være i stand til at finansiere projektet, der skal være en realistisk tidsplan for at få projektet klar til rummissionen, og projektet skal fremme den danske rumstrategi.

- Det er vildt fascinerende projekter, der spænder lige fra rensning af spildevand over helbredsovervågning, virtual reality og 3D-print i rummet til undervisning af børn på jorden med en legorobot. Alt sammen forskning, der også kan skabe forbedringer og nye muligheder på jorden, siger Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri.

Læs også: Ledige pladser på 461 uddannelser giver unge masser af muligheder

Rumforskning skæpper i kassen

Ifølge underdirektøren bør Danmark investere endnu mere i rumforskning, end der blev lagt op til, da regeringen i 2021 fremlagde Danmarks nationale strategi for rummet.

- Regeringen tilføjede en række vigtige grønne målsætninger, som rumforskningen kunne bidrage til at løse. Men de afsatte desværre ikke en eneste krone til det. Derfor følger det at strategien, at dansk deltagelse i den rivende teknologiudvikling inden for rumaktiviteterne, bliver nedprioriteret, siger Mikkel Haarder.

Han påpeger, at norske opgørelser viser, at en krone investeret i rumforskning kommer cirka 4 gange igen. Derfor er det ifølge Mikkel Haarder en samfundsøkonomisk ”no-brainer” at skrue op for de danske investeringer.

- Det var et skridt på vejen, da Folketinget vedtog at gøre fradraget for forsknings- og udviklingsaktiviteter på 130 procent permanent. Det har i den grad øget virksomhedernes incitament til at skrue op for investeringerne. Så mangler vi bare, at det offentlige forskningsbudget også skrues i vejret, siger Mikkel Haarder.

Læs også: 8 danske kvinder og 13 mænd kan blive astronauter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Fakta

De 10 forsøg
1. Lys i rummet
2. 100.000 billeder i sekundet af kæmpelyn i atmosfæren
3. Demonstration af Wearable til rummet og ekstreme miljøer
4. Andreas Mogensen tager billeder af Månen fra ISS.
5. Virtual Assistance Mental Balance (VAMB)
6. Virtuel Reality til motion i rummet
7. Test af MD-filtersystem til vandrensning i rummet
8. EEG-målinger i øret skal måle astronauters søvn
9. Rock-IoT Science
10. 3D metalprint i vægtløshed

Kilde: Uddannelse- og forskningsministeriet

Richard B. Larsen

Richard B. Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3324
  • Mobil +45 4064 8929
  • E-mail rbl@di.dk

Relateret indhold