DI: Det kan blive nødvendigt at rationere gas
DI opfordrer til at tage EU-kommissionens udspil om at spare på gassen dybt alvorligt. Det kan blive nødvendigt at rationere gas.
Med meddelelsen Save gas for a safe winter opfordrer EU-Kommissionen til, at EU’s medlemslande står sammen og allerede nu gennemfører effektiviseringer, energibesparelser og sparer på gassen.
Den gas, der ikke bliver brugt nu, kan bruges til vinter, hvor der er en større efterspørgsel fra husholdninger og virksomheder. EU’s energiministre skal drøfte meddelelsen på et ekstraordinært ministerrådsmøde den 26. juli.
Samtidig er det usikkert, hvor meget gas Europa i fremtiden vil modtage gennem gasledningen Nord Stream 1. Den ventes i morgen af åbne efter et serviceeftersyn, men det vil formentlig være med reducerede gasmængder.
- Vi står på kanten af en decideret gaskrise i Europa. Hvis gassen igen kommer til at flyde gennem Nord Stream 1, vil det give os tid til at begrænse forbruget, mens vi stille og roligt fylder lagrene op. Jeg håber derfor, at alle tager EU Kommissionens henstilling om at begrænse forbruget alvorligt. Det kan blive helt afgørende for, at vi kommer fornuftigt gennem den kommende vinter, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Læs også: Nordsøalliance skal få vindmøllerne på havet hurtigt
Kritisk situation
Ifølge Troels Ranis er situationen kritisk, hvis Nord Stream 1 forbliver lukket. Det vil udløse en gaskrise i Tyskland, som vil sprede sig til hele Europa.
- Så er det ikke nok med en henstilling til, at vi skal bruge mindre gas. Det vil desværre blive nødvendigt at rationere gassen, siger Troels Ranis.
Branchedirektøren fortæller, at i Danmark er der omkring 50 store virksomheder, som vil være de første til at miste forsyningen af gas. Det kan betyde, at produktionen må stoppe, hvilket vil koste mange millioner kroner i tabt omsætning og eksportindtægter.
Virksomhederne har heldigvis længe været i gang med at finde alternativer til naturgassen. Alle er klar over alvoren og arbejder på højtryk for at finde løsninger.
- Vi skal forberede os på, at der kommer meget høje priser på gas. Det vil trække penge ud af virksomhederne og svække forbrugernes købekraft. Allerede nu er gasprisen historisk høj, og vi må regne med prisen kan blive endnu højere - måske op til ti gange det historiske prisniveau. Det er alvorligt, meget alvorligt, siger Troels Ranis og tilføjer:
- Den mulige gaskrise kræver akut handling. Sideløbende skal vi gøre os fri af Putins gas ved at gennemføre omfattende energibesparelser og investere i vedvarende energi, siger Troels Ranis.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.