Virksomhederne overvejer i disse dage nøje, hvordan de bedst tilpasser deres virksomhed til en verden, hvor inflation og højere renter er krøbet frem af glemslens mørke. Det viser en rundspørge foretaget af Dansk Industri blandt flere end 500 virksomheder.

20.07.22 DIB Nyheder

Ny analyse: Sådan reagerer virksomhederne på stigende renter

Torsdag venter den første af en række rentestigninger fra ECB, og det truer virksomhedernes investeringslyst, der ellers har klaret krisen flot, viser en ny analyse fra Danske Industri

Det er ikke kun danske boligejere, der holder godt øje med de stigende renter. Det samme gør mange virksomheder, og blikket er stift rettet mod den 21. juli, hvor Den Europæiske Centralbank (ECB) vil hæve renten.

Virksomhederne overvejer i disse dage nøje, hvordan de bedst tilpasser deres virksomhed til en verden, hvor inflation og højere renter er krøbet frem af glemslens mørke. Det viser en rundspørge foretaget af Dansk Industri blandt flere end 500 virksomheder.

Øverst på virksomhedernes liste over tiltag er en grundig gennemgang af deres bankbøger. 40 procent siger således, at renterne har fået dem til at holde ekstra øje med de finansielle omkostninger, hvilket der er alt muligt grund til i disse dage, siger underdirektør i DI, Morten Granzau Nielsen.

- Når ECB forventeligt hæver renten i juli, vil vi se Nationalbanken følge efter, og dermed rammer det direkte ned i de danske virksomheder, som i forvejen er ramt af høj inflation, stigende energipriser og store problemer med at få leveret de nødvendige råvarer, forklarer Morten Granzau Nielsen.

Læs hele DI's analyse.

Styrtdykkede under corona

Han bemærker, at virksomhederne ud over at kigge på deres bank- og lånevilkår, kommer til at kigge på deres investeringsplaner. Således svarer godt 17 pct. af DI’s medlemmer i rundspørgen, at de forventer at ville foretage færre investeringer end planlagt som følge af stigende renter.

- Der er nok flere, der vil komme til at investere mindre. Godt nok har den forfærdelige krig i Ukraine øget usikkerheden, men det har ikke endnu været til at se på investeringslysten, fortæller Morten Granzau Nielsen.

- Og det står faktisk i skærende kontrast til det stemningsskifte, vi så i begyndelsen af corona-pandemien, hvor virksomhedernes investeringsforventninger styrtdykkede fra den ene dag til den anden.

En stakket frist

DI’s analyse viser, at der her og nu er en del virksomheder, der forventer at investere mere end sidste år, men det kan hurtigt vende, frygter DI-direktøren.

- Der er efterhånden så mange risikofaktorer, at det vil komme til at sætte sig i virksomhedernes økonomi, og flere vil holde igen med investeringerne, siger Morten Granzau Nielsen og tilføjer: 

- Lige nu holder investeringer i it og bygninger investeringsniveauet oppe, men det er nok en stakket frist, og beslutningerne om at investere mere i år kan hurtigt blive aflyst af lavere investeringsforventninger til næste år. Blandt SMV’ernes (de små og mellemstore virksomheder, red.) ejere sidder pungen allerede mere fast i baglommen end for blot nogle måneder siden, og det næste store hug kan blive rentestigninger.

ECB’s rente skal til en begyndelse skal stige med 0,25 procentpoint, varslede centralbankchef Christine Lagarde ved bankens møde i juni.

Læs også:Dollaren indhenter euroen: Stor hjælp til dansk eksport – dårligt nyt for ferierejsende til USA 

Claus Aastrup Seidelin

Claus Aastrup Seidelin

Fagleder, Analyser

  • Direkte +45 3377 4863
  • Mobil +45 2779 6422
  • E-mail clas@di.dk

Relateret indhold