- Den stærke dollar giver massiv medvind til dansk eksport. Det er en utrolig glædelig nyhed i en tid, hvor høj inflation og stigende renter truer med at slå opsvinget i stykker, siger Allan Sørensen.

Foto: Colourbox
14.07.22 DIB Nyheder

Dollaren indhenter euroen: Stor hjælp til dansk eksport – dårligt nyt for ferierejsende til USA

Dollaren indhentede i går euroen for første gang i 20 år. Det er dårligt nyt for danske turister til USA, men godt nyt for danske eksportører.

For første gang i 20 år har dollar og euroen været lige meget værd - og dermed er dollarens værdi overfor den danske krone også steget betragtligt.

- For lidt over et år siden var dollarkursen utrolig tæt på 6 kroner, men er siden steget til cirka 7,4 kroner, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Udviklingen skyldes, at den amerikanske centralbank har strammet pengepolitikken betydeligt, mens den europæiske centralbank ECB har været meget mere afventende. Det har presset prisen på dollars i vejret, fortæller DI’s cheføkonom. Han påpeger, at udviklingen er en hjælpende hånd til de mange danske virksomheder, der eksporterer til USA:

- Den stærke dollar giver massiv medvind til dansk eksport. Det er en utrolig glædelig nyhed i en tid, hvor høj inflation og stigende renter truer med at slå opsvinget i stykker, siger Allan Sørensen.

USA er Danmarks største eksportmarked

Eksporten til USA er da også skudt i vejret. Set over de seneste 12 måneder har amerikanerne købt danske varer og tjenester for mere end 220 milliarder kroner. Og det gør USA til danske virksomheders ubetinget største eksportmarked.

- USA vippede i 2020 Tyskland af pinden som Danmarks største eksportmarked. Og den føring er blot blevet udbygget. Set over det seneste år har vi eksporetet for 37 milliarder kroner mere til USA end Tyskland. Og den stærke dollar giver et rigtig godt grundlag for øget eksport til USA, siger Allan Sørensen.

Den stigende dollarkurs har dog også et par slagsider.

- Den høje dollarkurs gør ondt værre for de mange virksomheder der kæmper med store prisstigninger på deres råvarer. Mange råvarepriser fastsættes i dollars, og dermed gør den stigende dollarkurs varerne endnu dyrere. Samtidig er det klart, at det er blevet betydeligt dyrere for at være turist i USA i disse dage, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold