28.07.22 DIB Nyheder

Pessimismen breder sig i erhvervslivet

Faldende erhvervstillid genfindes i flere brancher og afspejler, at virksomhederne går ind i en svær tid, hvor salget kan svigte, vurderer DI.

Danske virksomheders tro på fortsat vækst daler for tredje måned i træk, og erhvervstillidsindikatoren er i juli faldet til 98,2 fra 99,9 i juni. Desværre er faldet ventet, og Dansk Industri (DI), forventer, at den kommende tid kan blive endnu værre.

- Den faldende erhvervstillid, som genfindes i flere brancher,  afspejler, at virksomhederne går ind i en svær tid, hvor salget kan svigte. Det er ikke en tendens, vi kun ser inden for landets grænser, og der er en stigende recessionsfrygt i de europæiske lande, siger Morten Granzau, chef for Økonomisk Politik og Analyse i Dansk Industri.

En ny analyse fra DI viser, at fire ud af ti virksomheder har sænket deres vækstforventninger for det kommende år, og det kommer til at kunne mærkes i den kommende tid, mener DI.

- Når vi spørger virksomhederne, kan vi se, at rigtig mange har nedjusteret deres vækstforventninger. Det betyder nødvendigvis ikke, at vi kommer til at opleve et ligeså voldsomt dyk i aktiviteten som under starten af coronakrisen, men væksten vil aftage eller slå bak, siger Morten Granzau.

- Den økonomiske afmatning skyldes især den tårnhøje inflation drevet i vejret af en massiv ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Vi forventer dog, at der kommer mere balance mellem udbud og efterspørgsel i takt med, at de stigende renter tager pusten af efterspørgslen, men fastholder Rusland reduktionen i gassen til Europa eller reducerer den yderligere, så er døren åbnet til en betydeligt større nedgang, siger Morten Granzau.

Læs analysen: Mange virksomheders vækstudsigter er svækket de sidste tre måneder

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold