Problemerne med de globale forsyningskæder er en vanskelig opgave at løse fra dansk side, og derfor er det afgørende, at Danmark og EU i internationale sammenhænge presser på for styrket internationalt samarbejde og øget frihandel, siger underdirektør Morten Granzau Nielsen, DI.

Foto: Colourbox
05.08.22 DIB Nyheder

Råvare- og medarbejdermangel svækker virksomheders vækstudsigter

40 procent af danske virksomheder ser ind i svækkede vækstmuligheder. Medarbejdermangel og mangel på råvarer bærer hovedansvaret, viser analyse.

Over de seneste tre måneder er mange virksomheders vækstudsigter blevet svækket. Det viser en ny rundspørge blandt DI’s medlemmer. Her svarer 40 procent af virksomhederne, at de har nedjusteret deres vækstudsigter for det kommende år, mens kun 15 pct. tror på bedre vækstudsigter i den kommende tid.

- Det er tegn på, at højkonjunkturen er ved at bøje af. Krigen i Ukraine og coronanedlukninger i Kina har skabt uro i danske virksomheders forsyningskæder, siger Morten Granzau Nielsen, underdirektør i Dansk Industri.  

Læs også: Trods krig og krise: Virksomhederne kunne ansætte yderligere 38.000 medarbejdere

Stadig stor efterspørgsel – men udsigt til opbremsning

I rundspørgen er virksomhederne blevet spurgt, om de svækkede vækstudsigter skyldes mangel på udbud (råvarer og medarbejdere) eller efterspørgsel (kunder). Her svarer kun syv procent, at efterspørgslen er grunden.

- Det betyder med andre ord, at væksten kunne være betydeligt større, hvis virksomhederne havde materialer og medarbejdere. Problemerne med de globale forsyningskæder er en vanskelig opgave at løse fra dansk side, og derfor er det afgørende, at Danmark og EU i internationale sammenhænge presser på for styrket internationalt samarbejde og øget frihandel. Det hjælper Ruslands aggressive krig og spændingerne mellem Kina og USA desværre ikke på, siger Morten Granzau.

Til gengæld mener han, Danmark bør gøre mere for at skaffe medarbejdere til gavn for virksomhedernes vækstmuligheder

- Selvom økonomien ser ud til at bremse op, og manglen på arbejdskraft derfor formentlig vil aftage, så er der brug for reformer, der får flere i arbejde. For problemet er strukturelt. Vi kan ikke udvikle vores samfund det næste årti uden flere hoveder og hænder til at drive eksempelvis den grønne omstilling, siger Morten Granzau.

Læs også: Amerikansk klimaaftale kan sende dansk eksport på himmelflugt

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sebastian Kaldahl

Sebastian Kaldahl

Chefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0164
  • Mobil +45 2938 6885
  • E-mail skh@di.dk

Relateret indhold