Erhvervslivet mangler alle slags medarbejdere, og det kalder fortsat på politisk handling. Det må være muligt for politikerne at finde en fælles løsning, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

02.08.22 DIB Nyheder

Trods krig og krise: Virksomhederne kunne ansætte yderligere 38.000 medarbejdere

Manglen på yderligere medarbejdere er tæt på fordoblet siden juni 2021, og medarbejdermanglen koster samfundet milliarder af kroner hver eneste måned, viser analyse fra Dansk Industri

Medarbejdermanglen er vokset voldsomt i løbet af det seneste år. Hvor virksomhederne i juni sidste år kunne have ansat yderligere 18.000 medarbejdere, så er tallet nu 38.000, fremgår det af en ny analyse fra Dansk Industri (DI) baseret på tal fra DI’s virksomhedspanel.

- Vi har krig og krise i verden, men manglen på medarbejdere er stadig et massivt problem. Der er nærmest tale om en eksplosion i manglen på medarbejdere. Og det er i hele Danmark og på tværs af brancher. Det er en dybt alvorlig situation, der koster både virksomhederne og samfundet dyrt, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen. 

Læs også: Amerikansk klimaaftale kan sende dansk eksport på himmelflugt

38 tabte milliarder

Ifølge DI’s analyse kan det samfundsmæssige tab opgøres til 38 milliarder kroner om året. Det er den værdi, som virksomhederne og deres medarbejdere i fællesskab kunne have skabt, hvis altså der var nok kvalificeret arbejdskraft at få.

- Så massivt og akut et samfundsproblem kalder på, at regeringen og folketinget finder konkrete løsninger, som kan løfte arbejdsudbuddet nu og her. Erhvervslivet mangler alle slags medarbejdere, og det kalder fortsat på politisk handling. Det må være muligt for politikerne at finde en fælles løsning, siger Lars Sandahl Sørensen.

Statsminister Mette Frederiksen har luftet tanken om at ville arbejde hen over midten efter et valg.

- Vi ser gerne ambitiøse og brede aftaler, men der er ingen grund til at vente på et valg. Man burde med det samme lave en aftale, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft, og det kunne passende være den første af en lang række ambitiøse og brede aftaler, siger DI-direktøren.

Læs også: Hver fjerde virksomhed har takket nej til ordrer på grund af mangel på medarbejdere

Thomas Michael Klintefelt

Thomas Michael Klintefelt

Fagleder, Arbejdsmarkedspolitik

  • Direkte +45 3377 3367
  • Mobil +45 5114 5518
  • E-mail thok@di.dk

Relateret indhold